Läraren och politikern Stefan Hagman reagerar mot Sverigedemokraternas förslag om att slopa modersmålsundervisningen i kommunen.
Läraren och politikern Stefan Hagman reagerar mot Sverigedemokraternas förslag om att slopa modersmålsundervisningen i kommunen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/06/v2619-modersmacc8alsundervisning-1.jpg

”Människor utvecklas av modersmålsundervisning”

ALAFORS. Sverigedemokraterna vill slopa modersmålsundervisningen i kommunen. Det har fått läraren och politikern Stefan Hagman (S) att reagera.
– Politiska beslut och förslag måste bygga på kunskap – inte på vad man tror, säger han.

I över 15 år har Stefan Hagman varit lärare och hans arbetsplats är Komvux i Alafors. Där lär han ut svenska som andraspråk.

– Det är fantastiskt att få träffa de här människorna och se dem utvecklas. Att få sätta ett godkänt när terminen är över är underbart. Jag brukar säga att lära sig det svenska språket för de här människorna är som att ta sig från Alafors till Göteborg. Några kommer att springa dit, några kommer att gå, andra tar rullatorn – men alla når fram förr eller senare, säger han.

När Sverigedemokraterna presenterade sitt budgetförslag stack särskilt en punkt ut jämfört med de andra. SD föreslog slopad modersmålsundervisning, vilket skulle innebära att 8,5 miljoner kronor kan omdisponeras i Utbildningsnämnden.

– Vi föreslår att Ale ansöker hos regeringen om att bli en försökskommun med slopad modersmålsundervisning. Vi vill ha ett större fokus på det svenska språket för att underlätta anpassningen till vår kultur, har partiets gruppledare Robert Jansson tidigare sagt till lokaltidningen.

Läs också: SD vill slopa modersmålsundervisningen 

Förslaget har fått Stefan Hagman att reagera. Under förra måndagens kommunfullmäktige ställde han sig i talarstolen och gav sin syn på saken.

– Jag kände att jag var tvungen att gå upp och säga något. När någon lägger ett förslag som går emot allt som jag har lärt mig och vad forskningen säger måste jag reagera. Politiska beslut och förslag måste bygga på kunskap – inte på vad man tror. Då är man illa ute. Det finns väldigt mycket forskning som visar raka motsatsen och modersmålsundervisning är ingen lokal fråga, utan inskrivet i läroplanen, säger Stefan Hagman några dagar efter fullmäktige.

Hagman hänvisar till olika forskningsresultat som visar att modersmålsundervisning är viktig för flerspråkiga elever. Bland annat har Skolverket gjort en undersökning med elever som har deltagit i modersmålsundervisning i somaliska. Resultatet visade att det fanns ett positivt statistiskt samband mellan elevernas läsförståelse på somaliska och deras betyg i ämnena modersmål, svenska som andraspråk och matematik.

– Hävda att människor som kommer från andra länder lär sig svenska fortare om man plockar bort modersmålsundervisningen stämmer inte. Så enkelt är det inte. Genom att få bättre kunskap i sitt modersmål kan man fortare lära sig ett annat språk. Du har dessutom lättare att lära dig andra ämnen i skolan, vilket leder till ökat självförtroende och att man utvecklas som människa, säger Stefan Hagman och fortsätter:

– Om man tar bort modersmålsundervisningen gör man det svårare för människor att integreras i samhället. Det är självklart viktigt att människor med utländsk bakgrund lär sig det svenska språket och för det krävs att de även har goda kunskaper i sitt modersmål. Därför ska man inte ta bort den möjligheten.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…