ALAFORS. Att grilla hör sommaren till och Martin Andersson har blivit en mästare på det.
Alaforsbon ger nu sina bästa tips.
Vi befinner oss mitt i semestertider och på många håll går grillen varm. Martin Andersson är en av dem som älskar att dra på sig förklädet och laga till en god middag.
– Jag tycker att det är avslappnande att stå vid grillen. Det får mig att släppa allt annat ett tag. Många tror att man dricker öl varje gång man grillar, men så är det inte för mig, säger han och skrattar.
När föddes ditt intresse för att grilla?
– Jag har många kompisar som är grillintresserade, några av dem har tävlat i både SM och VM. Varje år arrangerar de en grillhelg på Orust och jag var med första gången för sex år sedan. Efter det var jag fast och jag blir lätt nördig på saker som jag gillar.
Hur ofta grillar du i veckan?
– Haha, det varierar väldigt mycket. Under sommaren är det allt ifrån en till sju gånger i veckan och cirka två gånger under vintern.
I dagsläget är grillningen enbart en hobby, men Martin drömmer om något mer.
– Jag brukar ställa upp för kompisar när de har olika tillställningar och under de senaste veckorna har jag grillat på olika studenter. Jag har även ansvarat för luncher på jobbet och då har jag grillat 200 hamburgare under en timme, vilket var en rolig utmaning. Det hade varit roligt att göra något större av grillningen, säger han.
Favoriten på grillen?
– Sommarens tips är något som man både kan ha som för- och huvudrätt. Man delar kokta kräftor på mitten och lägger dem i en gjutjärnspanna som står på grillen. I den finns mycket smör, gurkmeja, sambal oelek och vitlök. Efter två minuter är de färdiga att äta med bröd som man doppar i den goda såsen. Det blir fantastiskt gott!
1, Det vanligaste felet är att man använder alldeles för mycket grillkol, vilket innebär att det blir alldeles för varmt. Tänk att varje brikett genererar tio grader.
2, Många har för bråttom och lägger på köttet innan kolet glöder. Tänd istället upp grillen i tid.
3, Använd en termometer för att se om köttet är klart.