ÄLVÄNGEN. Tävlingen Mästerkockar var något Bohusskolan var först med i Ale. Nu har konceptet anammats av Aroseniusskolan. Elever från tre klasser i årskurs 9 tävlade i förra veckan mot varandra.
Mästerkockar har spridit sig från Bohusskolan till Aroseniusskolan. Frågan är om ännu fler högstadieskolor kommer att följa efter?
– Det hoppas vi på. Drömmen vore om vi kunde få till ett kommunövergripande mästerskap där alla högstadieskolor deltar, säger Dayvid Sawa, hem- och konsumentkunskapslärare på Bohusskolan.
Dayvid besökte Aroseniusskolan på tävlingsdagen. Det gjorde även Amalia Palenius som är måltidsutvecklare i Ale kommun.
– Mästerkockar är ett bra initiativ som skapar ett elevinflytande i väldigt positiv bemärkelse, säger Amalia.
Precis som har varit fallet på Bohusskolan är det tänkt att Aroseniusskolans vinnande bidrag ska serveras i skolmatsalen vid ett särskilt tillfälle.
– Utgångspunkten är den, sedan finns det ett antal parametrar som maträtten ska uppfylla – ekonomi, klimatmål och hälsa, säger Amalia Palenius.
När lokaltidningen kommer på besök har två av de tre niondeklassarna genomfört tävlingsmomentet.
– Det har fungerat hur bra som helst. Vi kör en heldag från morgon till eftermiddag, berättar hem- och konsumentskapslärare Sofia Jonasson och Helene Kennheden Skånberg.
– Eleverna har haft en lektion där de har fått planera och ta fram ett recept utifrån en given livsmedelslista. Efterföljande lektion fick de experimentera och testa sig fram, lägga till eller dra ifrån ingredienser utifrån eget tycke och smak. Idag är det skarpt läge. De har en timme på sig att färdigställa sin maträtt som senare bedöms av en jury bestående av en elev och två vuxna ur personalgruppen, förklarar Sofia.
Eleverna är fullt fokuserade och viljan att få till den perfekta måltiden är påtaglig. Viktor Zettergren och hans kompisar gör en spaghetti linsbolognese.
– En relativt simpel måltid, men som går bra att massproducera.
I en annan del av köket står Yara Koder och Matilda Karlén. De håller på att färdigställa en nudelwok.
– Den stora utmaningen är att få till rätt kryddning på såsen, säger Matilda.
Information om vilken maträtt som juryn utlyste till vinnare i Mästerkockar Aroseniusskolan ber vi att få återkomma med.