BOHUS. Den andra omgången av Bohusskolans mästerkockar är avgjord. Den här gången avgick en trio tjejer med segern. Kajsa Lorenzon, Melanie Kristiansson och Leah Buluns tomatpasta imponerade på juryn och gjorde succé bland eleverna.
Bohusskolans mästerkockar baseras på inspiration från tv-programmet ”Mästerkockarna”. Konceptet har utformats i samarbete mellan Amalia Palenius, måltidsutvecklare i Ale kommun, och Dayvid Sawa, hem- och konsumentkunskapslärare på Bohusskolan.
– Ett samarbete som funkar jättebra! Det är roligt att kunna genomföra den här tävlingen tillsammans med våra elever i årskurs 9. Jag tycker att det har skett en positiv utveckling sedan i våras och jag blir verkligen stolt när jag ser hur duktiga eleverna är, säger Dayvid och fortsätter:
– Engagemanget var minst lika stort den här gången och det inspirerar oss naturligtvis att fortsätta på den här inslagna vägen.
Uppdraget som eleverna fick var att ta fram en växtbaserad rätt – hållbar och ekonomisk. Mot den bakgrunden bestämde sig Kajsa, Melanie och Leah för att tillaga en tomatpasta.
– Vi gjorde ett recept innehållande tomatpasta och växtbaserad färs. Det kan framstå som en ganska simpel rätt, men hemligheten är att vi använder oss av krossade tomater, tomatpuré och färska tomater. Mozzarella och chiliflakes finns också med bland ingredienserna för att ge maten lite extra smak, berättar Leah Buluns.
Var det svårt att enas om en rätt?
– Nej, vi gillar pasta alla tre. Vi valde mellan två olika rätter, men fastnade för denna, berättar Melanie Kristiansson.
Är ni intresserade av matlagning?
– Jag tycker det är roligt och lagar därför en del mat hemma, avslöjar Kajsa Lorenzon.
Efter att ha testlagat sin tomatpasta blev det att servera den till tävlingsjuryn bestående av skolmåltidspersonal, lärare samt en elev.
– Juryn blev positivt överraskad. De tyckte att det var en basic rätt, men ändå elegant framställd, berättar Melanie.
I förra veckan fick de tre klasskompisarna från 9C vara med när Bohusskolans måltidspersonal tillagade vinnarrätten.
– Det var kul och nästan lite overkligt att ta in. Bara på Bohusskolan går 600 elever som ska få äta vår tomatpasta, säger Leah.
Hur blev responsen?
– Fantastisk! Flera elever har gjort tummen upp och givit maten betyget tio av tio. Även lärare har kommit fram och berömt oss.
Amalia Palenius kom för att dela ut diplom till den vinnande trion och passade även hon på att njuta av den goda pastan med tillhörande sallad.
– De är verkligen värdiga vinnare – kreativt och idérikt. Det har varit så roligt och utvecklande att jobba med Bohusskolans mästerkockar. Nu laddar vi för ytterligare en omgång till våren, avslutar Amalia Palenius.