KILANDA. Tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft. Det är grundpelarna i LRF:s arbete där Palle Borgström innehar uppdraget som ordförande.
– Drivkraften är att få vara med och påverka, skapa ännu bättre förutsättningar för våra medlemmar, säger han till Alekuriren.
Palle Borgström har lång erfarenhet av styrelsearbete och förtroendeuppdrag. 2010 började han som styrelseledamot i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Han har bland annat suttit i Arlafoods styrelse 2008-2017 och haft olika uppdrag inom Lantmännen-koncernen 1989-2008. På den internationella arenan är Palle Borgström vice ordförande i böndernas paraplyorganisation i Bryssel, COPA samt ledamot i Nordiska Bondeorganisationers Centralråd, NBC.
2017 valdes Palle Borgström till förbundsordförande för LRF, en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 124 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgärd och landsbygdens miljö.
– Det roligaste med uppdraget är att få jobba ihop med alla engagerade och kunniga människor. Jobbet innebär också en väldig variation med olika frågor, säger Palle.
Just den här julidagen sitter han upp i traktorn hemma på Kilanda säteri.
– När jag inte är i Kilanda är Stockholm och Bryssel två vanliga destinationer i arbetet, förklarar han.
– Som en näringspolitisk företrädare. LRF driver ett hundratal olika frågor kopplade till lantbruket. Styrelsens uppdrag är att skapa bra förutsättningar, dels i de dagliga besluten men också i långsiktiga, strategiska frågor.
– LRF:s modell innebär att du som förbundsordförande är verksam som företagare och har händer och fötter i myllan. Huvudskälet till det är att det ger en trovärdighet i kontakten med ministrar, myndigheter både nationellt och internationellt. För medlemmarna innebär det också att du är en av dem. Numera kan jag ha en hel del möten digitalt vilket gör att jag inte behöver resa lika mycket, det skapar tid till att jobba hemma. Men jag har en vecka på våren och en på hösten som är helt ren från möten för att kunna vara med fullt ut i arbetet på gården. Övrig tid på året blir det mycket kvällar och helger som jag ägnar sysslorna här hemma.
– De mest övergripande är saker som rör livsmedelsstrategin och beredskapsfrågan. Dessa frågor hänger också ihop. Allt grundar sig i att det behöver produceras mer mat i Sverige. Vi importerar idag nästen hälften av varorna vi äter. Genom att öka den inhemska produktionen stärker vi vår beredskap. Det är också som så att den mat vi producerar själva har en lägre klimatpåverkan än det vi importerar, säger Palle Borgström och fortsätter:
– Under hösten ska regeringen presentera en uppgradering av nuvarande livsmedelsstrategi, som är från 2017. Den har haft viss effekt i form av uppdrag till myndigheter och utredningar, men inte haft samma genomslag ute i verksamheterna. Byråkratiska tillståndsprocesser gör att många av våra medlemmar tappar lusten. Ta exempelvis en vanlig mjölkbonde, han eller hon har 640 regler att förhålla sig till från sammanlagt ett femtontal olika myndigheter.
– Förra året var besvärligt för alla som ägnade sig åt växtodling. Det var en extrem torka fram till månadsskiftet juni-juli, sedan regnade det i princip varje dag fram till september. Det ser bättre ut i år och tongångarna är mer optimistiska.
– Det är en del av uppdraget. Numera har jag lärt mig att hantera det och tycker faktiskt det är kul.
– Jag är lugn som person, sedan gäller det att förbereda sig väl. Att jag kan behålla lugnet beror på att jag byggt upp en viss erfarenhet, jag har trots allt gjort ett antal intervjuer genom åren, och har en kunskap i de ämnen som diskuteras.
– Jag har inte satt någon maxtid. Så länge jag tycker det är roligt och har energi och så länge ombuden vill ha mig är jag beredd att fortsätta.
– Jag jobbar en del på gården, det är en form av ledighet det också. Att få slippa resa är värdefullt. Jag och mina två syskon har en sommarstuga i Varberg, så självklart blir det ett antal dagar där.
Ålder: 63.
Bor: Kilanda.
Familj: Fru och två barn.
Ett måste i kylskåpet: Arla Kvibille cheddarost.
Lyssnar på: Musik från 70- och 80-talet. Bruce Springsteen är en favorit. Jag har varit på de flesta av hans konserter i Sverige.
Ser på tv: Under sommarhalvåret i princip ingenting, vintertid ser jag gärna ”På spåret”.