Till Mini-Maria i Nödinge kan man vända sig med frågor eller problem som rör alkohol, droger och spel om pengar. På mottagningen, som drivs i samverkan mellan Ale kommun och Västra Götalands regionen, arbetar behandlare, sjuksköterskor, psykologer och läkare tillsammans för att kunna erbjuda ett brett stöd.
– Vi riktar oss till personer mellan 13 till 21 år men även till deras anhöriga som kanske behöver stöd. Att vara förälder idag är givetvis komplext men att söka stöd är att ta ansvar för sitt barn eller ungdom, berättar Alexander Brekke, projektledare/behandlare på Mini-Maria samt samordnare för Social Insatsgrupp (SIG).
Sedan mottagningen öppnade är det många som har fått hjälp och Alexander Brekke anser att det är tydligt att mottagningen fyller en funktion.
– Onekligen finns behovet i Ale, precis som i alla andra kommuner. Vi har haft ett stadigt inflöde av folk som sökt hjälp sedan vi öppnade, berättar Alexander Brekke.
Via ett telefonsamtal kan man komma i direkt kontakt med mottagningen, således får Alexander och hans kollegor in personer som man annars kanske inte hade lyckats fånga upp. Det är något han ser som en styrka.
– Jag tycker att vi har lyckats bra. Tittar man på de ärenden som vi har haft så har vi kunnat ta emot individer som inte tidigare känt till, vilket är glädjande. De flesta har inte kommit via socialtjänsten utan de har sökt sig hit själva. Det ser vi som positivt.
Mottagningen verkar även ha nått flickorna. Mini Maria i Ale sticker nämligen ut i statistiken om man jämför med andra kommuner.
– Om man jämför med Göteborg så sticker Ale ut på så sätt att nästan hälften av de som söker sig hit är flickor, senast jag såg Göteborgs statistik så var ungefär 70 procent killar, säger Alexander Brekke.
Vad tror du att det beror på?
– Jag vill tro att det kan bero på att jag fick nästan ett år på mig att åka runt till skolorna i kommunen och informera om oss innan vi drog igång. Det är något som fortsatt är en del av vårt uppdrag, att åka ut och informera om oss på föräldramöten och i andra typer av forum.
Vanligast är att anhöriga som upplever en oro hör av sig till mottagningen. Oron kan grunda sig i allt ifrån att ens barn brukar tobak till tyngre narkotikaproblem.
Är din bild att det förekommer mycket missbruk bland ungdomar i Ale?
– Ale sticker verkligen inte ut på det sättet. Det är verkligen ingen majoritet som går runt och missbrukar. Samtidigt ska man inte blunda för det som finns och spektrat är väldigt brett.
Trots att det nationellt sett är män som i största utsträckning söker vård för sitt missbruk så tror Alexander Brekke att det i runda svängar egentligen är lika många män som kvinnor som är fast i ett missbruk. Mörkertalet är dock stort.
– Det finns mycket skuld och skam i att söka vård för missbruk och då drar många sig från att göra det. Det är dock aldrig försent och det är bara ett samtal bort!