Alexander Brekke arbetade tidigare som ungdomsbehandlare inom Socialtjänsten. Han upplever att konceptet Mini-Maria framgångsrikt fyller ett behov som tidigare saknats.
Alexander Brekke arbetade tidigare som ungdomsbehandlare inom Socialtjänsten. Han upplever att konceptet Mini-Maria framgångsrikt fyller ett behov som tidigare saknats.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/09/v3623-Mini-Maria-copy-scaled.jpg

Mini-Maria Ale sticker ut – når många kvinnor

NÖDINGE. Mini-Maria i Ale fyller ett år och mottagningen i Nödinge har redan lyckats hjälpa några som annars hade riskerat att gå under radarn. Dessutom sticker mottagningen ut när man kollar på statistiken.

– Nästan hälften av de som söker sig hit är flickor, säger projektledaren Alexander Brekke. 

Till Mini-Maria i Nödinge kan man vända sig med frågor eller problem som rör alkohol, droger och spel om pengar. På mottagningen, som drivs i samverkan mellan Ale kommun och Västra Götalands regionen, arbetar behandlare, sjuksköterskor, psykologer och läkare tillsammans för att kunna erbjuda ett brett stöd. 

– Vi riktar oss till personer mellan 13 till 21 år men även till deras anhöriga som kanske behöver stöd. Att vara förälder idag är givetvis komplext men att söka stöd är att ta ansvar för sitt barn eller ungdom, berättar Alexander Brekke, projektledare/behandlare på Mini-Maria samt samordnare för Social Insatsgrupp (SIG).

Sedan mottagningen öppnade är det många som har fått hjälp och Alexander Brekke anser att det är tydligt att mottagningen fyller en funktion. 

– Onekligen finns behovet i Ale, precis som i alla andra kommuner. Vi har haft ett stadigt inflöde av folk som sökt hjälp sedan vi öppnade, berättar Alexander Brekke. 

Via ett telefonsamtal kan man komma i direkt kontakt med mottagningen, således får Alexander och hans kollegor in personer som man annars kanske inte hade lyckats fånga upp. Det är något han ser som en styrka.

– Jag tycker att vi har lyckats bra. Tittar man på de ärenden som vi har haft så har vi kunnat ta emot individer som inte tidigare känt till, vilket är glädjande. De flesta har inte kommit via socialtjänsten utan de har sökt sig hit själva. Det ser vi som positivt.

Mottagningen verkar även ha nått flickorna. Mini Maria i Ale sticker nämligen ut i statistiken om man jämför med andra kommuner.

– Om man jämför med Göteborg så sticker Ale ut på så sätt att nästan hälften av de som söker sig hit är flickor, senast jag såg Göteborgs statistik så var ungefär 70 procent killar, säger Alexander Brekke.

Vad tror du att det beror på?

– Jag vill tro att det kan bero på att jag fick nästan ett år på mig att åka runt till skolorna i kommunen och informera om oss innan vi drog igång. Det är något som fortsatt är en del av vårt uppdrag, att åka ut och informera om oss på föräldramöten och i andra typer av forum.

Vanligast är att anhöriga som upplever en oro hör av sig till mottagningen. Oron kan grunda sig i allt ifrån att ens barn brukar tobak till tyngre narkotikaproblem.

Är din bild att det förekommer mycket missbruk bland ungdomar i Ale?

– Ale sticker verkligen inte ut på det sättet. Det är verkligen ingen majoritet som går runt och missbrukar. Samtidigt ska man inte blunda för det som finns och spektrat är väldigt brett.

Trots att det nationellt sett är män som i största utsträckning söker vård för sitt missbruk så tror Alexander Brekke att det i runda svängar egentligen är lika många män som kvinnor som är fast i ett missbruk. Mörkertalet är dock stort.

– Det finns mycket skuld och skam i att söka vård för missbruk och då drar många sig från att göra det. Det är dock aldrig försent och det är bara ett samtal bort!

Mer från allmänt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Senaste nytt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…