GRAVLÅNGEN. Det ryker och dammar bakom lastbilarna som kör längs tomtgränsen. Rosemarie Oswalds vackra sjöutsikt är minst sagt grusad.
– Mitt paradis är förstört, säger hon ledsamt.
I över 40 år har tyskan Rosemarie Oswald, som bor utanför Köln, tillbringat sommaren i stugan vid Gravlången, nära Nygård. För fem år sedan gick hennes make bort, men att ge upp stugan har aldrig varit aktuellt.
– Jag älskar den här platsen. Det gör även mina barn och barnbarn. Utsikten är så bedårande vacker – fram tills nu, säger hon när lokaltidningen besöker trädgården.
När Rosemarie anlände i år anade hon inte vad som väntade. Den lilla privata grusvägen, som de boende själva ansvarar för, hade plötsligt blivit transportled för Svenska Kraftnät. I skogen pågår arbetet med en ny kraftledning mellan Skogssäter-Kilanda. Det är detta projekt som lett till att Svenska Kraftnät har tecknat ett avtal om att nyttja den enskilda vägen.
– Det här är ett projekt som planerats länge. Vi har självklart ett avtal med vägföreningen som i sin tur borde ha informerat de boende, säger projektledare Henric Martinsson.
Om den saken råder delade meningar. Erny Mattsson, som även han har stuga vid Gravlången, äger den skogsfastighet där ledningsgatan löper.
– Informationen har varit mycket bristfällig. Från ingenstans kom det plötsligt lastbilar varje dag. De hänvisar till ett avtal som en tidigare ordförande i vägsamfälligheten ska ha skrivit under. Men ordföranden är avliden och något avtal har inte gått att finna hos oss. Den här vägen är inte heller byggd för lastbilar. Inga mötesplatser och miljön de skapar är fruktansvärd. Jag förväntar mig respekt och allmänt hyfs från en statlig myndighet som Svenska Kraftnät, säger han.
Henric Martinsson är lugn och kommer att skicka över avtalet som myndigheten har om att nyttja vägen.
– Vi har filmat och inspekterat vägen. Om skador uppstår kommer den att återställas till minst ursprungligt skick. Behöver vi stabilisera vägen under projektet så gör vi det. Transporterna kommer att pågå till och med 2026. I vissa perioder blir det mer intensivt. För att minska dammandet ska vägen saltas vid behov. Vi har idag träffat några boende och vi kommer att skicka över avtalet mellan Svenska Kraftnät och vägföreningen, säger Henric Martinsson.
Lokaltidningen hälsar på hos Rosemarie Oswald. Lastbilar går i skytteltrafik och dammet hinner knappt lägga sig innan nästa fordon passerar.
– Vi har inget att säga till om. Transporterna ska pågå i flera år, men varför har jag inte informerats? Jag har rest hela vägen från Köln! Hur ska de kompensera mig för att jag tvingas sitta mitt i grusdammet, och hur påverkar det här min hälsa? undrar hon.
Svenska Kraftnät förnyar den ålderstigna stamnätsledningen mellan Skogssäter i Trollhättans kommun och Kilanda i Ale kommun. Den är närmare 70 år gammal. Förnyelsen innebär en ny ledning, 400 kV, i samma sträcka som den befintliga, som därefter rivs.