”Mycket dyrare än väntat”

– Fullmäktige måste bevilja ytterligare 12,7 miljoner för att färdigställa ridhuset

BOHUS. Upphandlingen för att färdigställa ridhuset på Jennylund är avslutad. Nu krävs det att kommunfullmäktige beviljar ytterligare 12,7 miljoner kronor om bygget ska kunna slutföras.
– Alla partier har fått ta del av de alternativ som finns och nu får vi se vad vi kan komma överens om, säger Sonny Landerberg, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Ridhusets fortsättning går nu in i ett avgörande skede. Att färdigställa huset kommer att kräva ytterliigare 12,7 miljoner kronor, vilket
betyder att totalkostnaden landar på 44,9 miljoner kronor. Till detta ska läggas saneringskostnader för 15 miljoner.
Ridhusets fortsättning går nu in i ett avgörande skede. Att färdigställa huset kommer att kräva ytterliigare 12,7 miljoner kronor, vilket betyder att totalkostnaden landar på 44,9 miljoner kronor. Till detta ska läggas saneringskostnader för 15 miljoner.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/10/jennylundsridhus2_v4319.jpg

Strax efter byggstarten hösten 2018 påträffades markföroreningar. Projektet fortskred trots skenande kostnader. I januari 2019 stoppade kommunstyrelsens orförande, Mikael Berglund (M), bygget. Fullmäktige kal.lades till krismöte och till sist beviljades ett tillskott om 20 miljoner för att dels klara saneringen dels de nödvändiga stabiliseringsåtgärderna för själva ridhuset. En oberoende ansvarsutredning gav Ale kommun svidande kritik för hur bygget projekterats och på villka grunder besluten tagits.

I oktober kom nästa motgång. Byggbolaget Byggarna i Ale AB begärde sig själva i konkurs. Sedan dess har bygget mer eller mindre stått stilla. Ale kommun gav konsultföretaget ÅF i uppdrag att kostnadsberäkna ett färdigställande av ridhuset och i december genomfördes en upphandling. Tre av anbuden var kvalificerade.

I fredags presenterade Ale kommun att Ängegärde Bygg AB från Kungälv kommer att tilldelas uppdraget, förutsatt att kommunfullmäktige beviljar de pengar som krävs. Det handlar om ett tilläggsanslag om 12,7 miljoner kronor.

– Det är mycket dyrare än vad vi först väntat oss. Det betyder att ridhuset landar på runt 45 miljoner kronor, men det som oroar mest är att det betyder en ökad avskrivningskostnad för nämnden om hela 533 000 kr per år. Det är väldigt mycket pengar för vår nämnd och var vi ska hitta dem vet jag inte riktigt. Vi skulle behöva en utökad ram, säger Sonny Landerberg.

I underlaget för anbudsgivningen klargjordes att innan fortsatt byggnation kan påbörjas krävs en politisk förankring och beslut. För att klargöra nuläget och alla förutsättningar har politiken fått fem olika alternativ att ta ställning till. Tre av dem handlar om att fortsätta bygget helt eller delvis.

Alternativen i korthet:

1. Bygga klart

Totalkostnad: 44,9 Mkr

Tilläggsäskande: 12,7 Mkr

2. Malpåse

Totalkostnad: 32,7 Mkr

Tilläggsäskande: 0,5 Mkr

3. Riva

Totalkostnad: 31,5 Mkr

Tilläggsäskande: 0 Mkr

Vidare finns det två alternativ som innebär ett färdigställande i mindre omfattning än planerat, vilket betyder minskade kostnader med 1,9 till 2,7 Mkr. Totalkostnaden landar ändå på över 42 miljoner kronor. Ett annat alternativ som finns angivet är att sälja ridhuset.

Utredningen som är gjord visar att projektet var underfinansierat från början. Väljer politiken att bygga klart kommer ridhuset med tillhörande marksanering att landa på mellan 57-60 miljoner. Alternativen ska också ställas i relation till att ridhusprojektet redan har kostat skattebetalarna 31,5 Mkr.

– Det känns ruttet hela projektet. Det här är inget som någon ville. Det är ett surt äpple vi har i munnen oavsett vilken väg vi väljer att gå, men att riva och låta det bli en enda dyr parkeringsplats känns inte jättekul, säger Sonny Landerberg.

Ridhuset ska nu förankras och behandlas i Servicenämnden, Kultur-och fritidsnämnden, Kommunstyrelsen och slutligen i kommunfullmäktige den 2 mars.

Mer från allmänt

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…

Butikschefen lämnar Coop Älvängen

Krister Petersson, 30, tog över som butikschef efter Tobias Håkansson i april 2018. Det som då var Coop Extra skulle…


Senaste nytt

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…

ÄIK starkast i toppmötet

Älvängens IK stormar mot seriesegern i division 5. I lördagens hemmamatch mot tabelltrean FC Bosona-Bosna var serieledarna starkast från start,…

SBTK fixade en bortapoäng

SBTK åkte till fredagens bortamatch med en 6–0-seger mot Göta BK i ryggen. Mot Rydboholm inledde de gulsvarta starkt, men…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Nattvandringen igång igen

Nattvandring pågår kontinuerligt i Nödinge/Nol och i Älvängen. I samband med skolstarten återupptogs verksamheten på nämnda orter. – I Nödinge…

ÄIK tog tillbaka serieledningen

ÄIK hade inte spelat sedan förlusten mot Lunden ÖBK den 5 september och under den tiden tog Finlandia/Pallo över serieledningen.…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…