STARRKÄRR. Det spirar av grönska och aktiviteter i fagra Prästalund. På torsdag är det visafton med Frendbergs och snart stundar det traditionsenliga midsommarfirandet. Starrkärr-Kilanda Hembygdsförening har inför säsongen också låtit ta fram en ny folder för den natur- och kulturstig som finns i området.
Lokaltidningen träffar Eva-Maja Hammad, Berit Johansson och Barbro Nordgren, som alla tre sitter i styrelsen för Starrkärr-Kilanda Hembygdsförening. De har nyligen avverkat ett planeringsmöte inför midsommarfesten den 21 juni.
– Här har firats midsommar sedan mitten av 40-talet. Det började i liten skala, men har successivt växt. Sedan milleniumskiftet har det varit ett av kommunens största publika arrangemang under året. I fjol räknade vi in omkring 2 000 besökare, berättar Barbro Nordgren.
Som alltid är det Lennart Thorstensson och Jan Albertsson som svarar för musiken och ringlekarna runt midsommarstången. Vidare blir det fiskdamm, chokladhjul, lotterier och servering.
– Det har visat sig vara ett vinnande koncept. Vi har folk som kommer hit år efter år och menar att det inte blir någon riktig midsommar utan ett besök i Prästalund. Det är naturligtvis roligt att höra, säger Eva-Maja Hammad.
Redan på torsdag, den 13 juni, väntar ett annat publikt arrangemang som också har en stolt tradition. Visaftonen med
Lars-Eric och Johan Frendberg är en höjdare som återkommer år efter år.
– Det utgör startskottet på sommaren. Vi är så glada över att far och son Frendberg håller denna tradition vid liv, säger Eva-Maja Hammad.
Vad händer mer i sommar?
– Varje söndag i juni, juli och augusti är hembygdsgården öppen för visning. Det går att kika in i alla byggnader. Samtidigt sker kaffeservering under dessa två timmar, säger Berit Johansson, som också låter meddela att Världsbroderidagen infaller den 28 juli och Aroseniusdagen den 4 augusti.
Slutligen några rader om den nya folder som har tagits fram för Prästalundstigen. Drivande i det projektet har varit Ann-Marie Carlsson som med hjälp av fina bilder från Pelle Dalberg skapat grunden för en trycksak om fyra sidor.
– Foldern beskriver den växtlighet och det fågelliv som finns att upptäcka utmed stigen. Man hämtar sitt exemplar i brevlådan som finns vid startpunkten för slingan, avslutar Eva-Maja Hammad.