ALE. Under 2021 anmäldes 225 brott mot narkotikastrafflagen i Ale. Det är en ökning jämfört med året innan och kan till stora delar bero på de extra insatser som gjorts på området.
Som en del av medborgarlöftet har nämligen extra fokus lagts på att bland annat förebygga narkotikabrott. En typ av brottslighet som benämns som ”upptäcktsbrott”.
– Ju mer man letar och ju fler insatser man gör, desto mer hittar man, berättar Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun, och fortsätter:
– Medborgarlöftet och större fokus från främst lokalpolisområdet på vissa brottstyper har gjort att det har blivit fler anmälda brott de senaste åren.
Nödinge sticker ut i statstiken med klart flest anmälda narkotikabrott. Samtidigt är det även en ort som polisen fokuserat lite extra på.
– Narkotikabrott sker på alla orter i Ale, en problembild som de flesta orter i Sverige delar. Vi har haft ett särskilt fokus på Nol och Nödinge utifrån aktuell lägesbild, så därav fler rapporterade brott där, säger Jessica Ask, kommunpolis Ale.
För varje anmält brott hoppas man komma närmare en sann bild över hur narkotikaproblematiken ser ut i kommunen. Visserligen kommer det alltid att fortsatt finnas mörkertal men kommunpolisen anser att man börjat skapa sig en tydlig bild av läget.
– Min upplevelse är att vi har en bild som är nära sanningen, den är möjlig tack vare medborgarna där ute i kommunen. Från polisens sida behöver vi arbeta brottsförebyggande och brottsbeivrande. Vi behöver tillsammans med vårdnadshavare och övriga samhällsaktörer, så som skola, kommunala verksamheter med flera minska efterfrågan, förhindra nyrekryteringen och lagföra, berättar Jessica Ask.
Är det mer droger på gatorna i Ale idag?
– Om vi talar över lång tid, så ja då har det ökat. Det är mer lättillgängligt idag via nätet och glorifieras många gånger av film och musikindustri. Sedan ser vi i de undersökningar som genomförts i högstadieskolorna att användandet där inte har ökat. Men generellt så har gemene man en mer liberal inställning till droger, säger Jessica Ask.
Dzemal Sabovic delar bilden av att den liberala inställningen till droger är ett problem.
– Det är tyvärr en stor efterfrågan på narkotika nationellt. Utifrån mitt perspektiv bottnar det i liberala attityder som är en följd av okunskap. En okunskap av skadepåverkningar, bristande information och avsaknad av källkritik.
Vilka är det som anmäls för de här brotten?
– Jag skulle påstå att det egentligen är över alla åldrar. Men ser man till de som brukar narkotika så väljer man till slut att antingen lägga av, för att kroppen inte orkar mer, eller så blir man inte särskilt gammal. Så det är väl vanligare bland unga vuxna än äldre.
Både Dzemal och Jessica vittnar om att droghandeln till stora delar förflyttats till nätet och sociala medier. Det är inte alltid som droger fysiskt lämnas över från en person till en annan och i de fall som det sker, går oftast händelseförloppet väldigt snabbt.
– Man har sällan narkotikan på sig särskilt länge utan man kanske förvarar den i sin näromgivning fram till dess att den isåfall ska levereras, berättar Jessica.
Därav en anledning till att det förekommer fler anmälningar mot narkotikainnehav än mot överlåtelse av narkotika.
För att få bukt med droghandeln samverkar flera aktörer genom att angripa problemet från två fronter.
– Man angriper problemet från två håll. Dels handlar det om förebygga att nya brott begås, genom att arbeta förebyggande och minska efterfrågan. Det andra spåret är att reducera tillgången, genom ett offensivt brottsförebyggande arbete. Däribland stark lokal närvaro, spaningsinsatser och tillslag, säger Dzemal.
2017: 178
2018: 239
2019: 194
2020: 217
2021: 225
Nödinge: 90
Surte: 42
Bohus: 32
Älvängen: 24
Nol: 17
Alafors: 11
Skepplanda: 7
Alvhem: 1