ÄLVÄNGEN. Under försommaren fick Ale sin egen REKO-ring.
Konceptet, som finns över stora delar av landet, är ett sätt att sälja närproducerad mat helt utan mellanhänder.
– Intresset växer hela tiden, säger Hanna Olovson, administratör för REKO-ring Ale.
Sveriges första REKO-ring såg dagens ljus för några år sedan. I Ale skedde den första utlämningen strax före semestern.
– Köpare och säljare får kontakt med varandra genom Facebook. Inför varje försäljning annonserar producenten ut sina varor i inlägg. Köparen beställer genom kommentar till inlägget. Alla affärer görs upp i förväg, förklarar Hanna Olovson.
Allmänheten kan inte dyka upp och handla vid utlämningstillfället?
– Nej, alla varor ska vara förbeställda. Vi har inget tillstånd för torghandel. Vill man däremot lära sig mer om vad REKO-ring är för något så är det bara att titta förbi.
Ales REKO-ring omfattar i dagsläget ett 30-tal producenter och cirka 1 200 konsumenter. Utlämning sker varannan tisdagskväll vid gamla ICA i Älvängen.
– Det är ett utmärkt sätt för lokala producenter och konsumenter att mötas. Som producent får du bara sälja dina egna produkter. Fördelen som konsument är att man hittar färsk mat med känt ursprung och handlar efter säsong. Man bidrar också till att minska långa transporter och onödiga förpackningar, säger Hanna Olovson.
Lokaltidningen fanns på plats förra tisdagen när de lokalproducerade varorna skulle levereras till köparna.
– REKO är både kostnads- och tidseffektivt. Du tar med dig förbeställda varor och utlämningen sker snabbt. Det är också roligt att få sälja till någon som uppskattar mina produkter, som aktivt valt att handla av just mig, säger Cecilia Ferdinand som driver Sommarhagens Gårdsmejeri.
Vilka produkter får säljas inom REKO?
– Endast försäljning av livsmedel och lantbruksprodukter som ull, skinn och bivax, säger Hanna Olvoson.
Nästa utlämning är tisdagen den 8 oktober.
Foto: Allan Karlsson.