Friendsrapporten 2021 visar att ungefär 20%, det vill säga var femte barn i årskurs 3–9 har varit utsatt för någon form av nätmobbning under det senaste året.
Friendsrapporten 2021 visar att ungefär 20%, det vill säga var femte barn i årskurs 3–9 har varit utsatt för någon form av nätmobbning under det senaste året.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/02/v0823-NatmobbningGettyImages-820379104-kopiera-scaled.jpg

Nätmobbning bland unga allt vanligare

ALE. Vet du som vårdnadshavare vad ditt barn utsätts för och bevittnar på sociala medier? Tyvärr är det alltför vanligt med hårda ord, kränkningar och mobbning.
– Vi ser att kränkningarna och orden startar tidigt i åldrarna, egentligen redan från när de får tillgång till applikationerna, säger kommunpolis Jessica Ask.

Snapchat och TikTok är två av de digitala tjänster som barn och ungdomar använder sig av. Hårda ord och uteslutning sker i gruppchatter och elaka kommentarer i kommentarsfältet.

– Många av de sociala plattformarna har en åldersgräns från 13 år och jag tycker verkligen att man som vårdnadshavare behöver tänka igenom vilket ansvar de lägger i barnens händer. Att som förälder vara helt utan möjlighet till insyn om vad som sker på nätet är inte alls bra, säger Jessica Ask. 

Anmälningar om kränkningar och mobbning på sociala medier och internet ökar enligt BEO (Barn- och elevombudet). Friendsrapporten 2021 visar att ungefär 20%, det vill säga var femte barn i årskurs 3–9 har varit utsatt för någon form av nätmobbning under det senaste året. Enligt Statens medieråd uppger 22% i åldrarna 13-16 att de har råkat ut för att någon har varit elak eller mobbat dem på internet eller via mobilen. Det är en fördubbling av antalet barn som rapporterar utsatthet för nätmobbning sedan 2016.

 – Skolan signalerar att de många gånger behöver fånga situationer som skett utanför skoltid för att få en bra miljö på skolan. Idag kan du vara elak mot en person dygnets alla timmar, säger Jessica Ask och fortsätter:

– Det kan vara svårt för barnen att anförtro sig till en vuxen och många strävar efter en tillhörighet och vågar inte alltid berätta vad som pågår. Det kan gå långt innan ett barn till slut inte orkar hålla tillbaka känslorna och bryter ihop framför en vuxen, säger Jessica Ask.  

Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via Internet, till exempel sociala medier eller e-post.

– Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den, säger Jessica Ask.

Vad kan man som vårdnadshavare göra för att stötta sitt barn?

– Prata med ditt barn om klimatet på nätet, precis som ni pratar om skoldagen prata även om hur det varit på nätet idag. Ta reda på vilka appar, sociala medier och spel barnet använder och prata om dem tillsammans med barnet. Använd sekretessinställningar för att begränsa barnets synlighet på nätet. Om barnet har varit med om något, visa att du finns där och inte kommer straffa barnet genom att förbjuda barnet att använda nätet eller liknande.

– Det är också viktigt att komma ihåg är att ens barn dels kan vara utsatt men också vara den som utsätter eller möjliggör. Skapa tid för pauser från sociala medier, har det hänt något där så kan det vara viktigt att få lite distans till händelsen. Det behöver inte betyda begränsad skärmtid, utan att det finns stunder i hemmet när ni inte har mobilerna. Mer information finns på Polisens hemsida ”Råd till vuxna”, avslutar Jessica Ask.

Mer från allmänt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…