BOHUS. Återinvigning av Pilgrimsleden Göta älv sker sista helgen i maj nästa år.
I Ale är samtliga tre etapper uppmärkta och i Lilla Edets kommun är två av tre etapper nymärkta, där etappen Lödöse-Lilla Edet väntar på omdragning vid Göta.
– Sommaren 2021 ska vi ha en led i toppform och allt ska vara på plats, men redan nu uppmanar jag invånarna att ge sig ut på en naturskön vandring i den storslagna miljö som Göta älvdalen erbjuder, säger projektledare Johan Norling.
Pilgrimsleden Göta älv beskrivs som insikternas- och utsikternas vandringsled. Pilgrimsleden Göta älv sträcker sig från Masthuggskyrkan i Göteborg, via Nylöse kyrka och Lärjeån, vidare genom Vättlefjäll till Ale kommuns skogar och landsbygdsidyll och sedan till Lödöse som historisk knutpunkt. Genom Lilla Edet tar man sig över älven upp till Hjärtum. Här bär vägen från Utby genom skogarna till Trollhättan och Vänersborg där leden kopplar an till pilgrimslederna i Dalsland.
– Projektet startade i september 2018. Det var mycket att ta tag i från första början. Det är mycket mer jobb än vad man kan föreställa sig. Det krävs förankringsarbete på alla olika nivåer utöver ledutvecklingens alla åtaganden, kommunikation, webb och kontakt med näringsidkare som erbjuder bo-äta-göra. Det är många som ska vara med på spelplanen, säger Johan Norling. Många processer ligger till grund för att vi nu har nått vår position i utvecklingen av Pilgrimsleden. Vi har en tydlig riktning i vårt arbete. Involverade aktörer – både styrgrupp och projektledare – är måna om en god fortsättning.
Intresset för friluftsliv i allmänhet och vandring i synnerhet ökar stadigt. Coronapandemin har också inneburit betydligt fler förstagångsvandrare.
– Gör vandringen till din egen grej och glöm inte att njuta. Förbered din vandring genom att gå in på hemsidan (pilgrimsledengotalv.se) och se vilken sträcka som passar just dig. Kartor finns för nedladdning och det är du själv som bestämmer hur långt du vill gå. Det kan vara en kortare promenad fram och tillbaka på leden eller en långvandring.
– Hemsidan uppdateras kontinuerligt med nyheter, saker som är relevanta för de olika etapperna, säger Johan Norling.
– Jag vill också tipsa alla om att gilla och följa oss på Facebook. Här håller man sig uppdaterad.
Som vandrare längs Pilgrimsleden, vad behöver man tänka på?
– Det handlar om att visa hänsyn – både till natur, djur och markägare. En allmän regel i naturens vardagsrum är att inte störa och inte förstöra.
– Pilgrimsleden Göta älv delar vissa sträckor med Säkra Ridvägar i Ale. Var då uppmärksam på att du går på en ridväg. Visa hänsyn, hälsa på ryttaren och lämna företräde för häst och ryttare, avslutar Johan Norling. Vi vill och ska ha en riktigt fin anda längs vår långa led. Det är något vi månar om och skapar tillsammans. I sommar lär många fler semestra på hemmaplan, Pilgrimsleden kan vara en genuin del av detta – ge alla nyfikna en inre- och yttre resa. Vandring ger sinnesro!