ALE. I år har Systembolaget i Nödinge, Ale kommun och polisen mobiliserat för att begränsa alkohol till tonåringar i samband med student och examen.
– Min känsla är att vi firar det vi kan fira lite mer nuförtiden och därför är det viktigt att vi informerar om konsekvenserna. Att hänga en liten flaska bubbel runt halsen på en 18-årig student är faktiskt brottsligt, säger Malin Gentoft, butikschef för Systembolaget på Ale Torg.
När det gäller ungdomar och alkoholvanor finns ett antal riskhelger under året. De flesta är nationellt förankrade, men det finns också lokala avvikelser där det gäller att vara särskilt observant som tonårsförälder.
– Faktum är att cruisingen i Kungälv har blivit en sådan helg. Annars är det röda vardagar under sommarhalvåret som ofta tenderar att bli lite utmanande. Det går inte att eliminera alla risker, men det är klokt om man som tonårsförälder avstår att dricka och är redo att hämta om något skulle hända, säger John Dagerås, brotts- och drogförebyggare i Ale.
Student- och examenstider är andra exempel på ”riskhelger”. På Systembolaget i Nödinge har flera säkert uppmärksammat att personalen varit särskilt frågvis i år, inte minst när det gäller köp av bubbel.
– Vi har intensifierat vårt informationsarbete de senaste veckorna. Det är vår uppgift att informera om att det är olagligt att köpa ut till ungdomar under 20 år. Att det faktiskt är ett brott att hänga en flaska bubbel runt halsen på en 18-årig student tänker inte alla på. Faktum är att det ofta blir ett väldigt bra kundmöte när vi ställer lite frågor. ”Oj, det har jag inte tänkt på”, är en vanlig kommentar, säger Malin Gentoft och tillägger:
– Det är inga polisiära pekpinnar vi jobbar med utan vi informerar om alkoholens skadeverkningar samt följer alkohollagen. Vi lämnar sedan över till ansvaret till de som handlar.
Att låta tonåringar prova och dricka alkohol hemma ”under kontrollerade former” är inte heller något som förespråkas.
– Tvärtom. Forskning visar att de som tillåts att dricka hemma i tidiga tonår tenderar att dricka mer som vuxna. Det är en onödig port att öppna, säger Johan Dagerås.
Han oroar sig över att ungdomar i flera enkätundersökningar berättar att föräldrar både bjuder och köper ut till dem.
– Med alkohol ökar riskerna för att kvällen ska sluta i en tragedi. I berusat tillstånd är det lätt att bli utsatt för rån, övergrepp eller bedrägeri, säger Dagerås som också uppmärksammar föräldrar att hålla koll på sin egen alkohol i hemmet.
– Fundera på hur den förvaras och exponeras. Vet du hur mycket du har hemma? Ser du om det försvinner något? Sedan vill jag påminna alla tonårsföräldrar om ett citat som alltid gäller: ”Ibland är ett nej det finaste du kan ge din tonåring, särskilt när det gäller alkohol”.
• Det är olagligt att köpa ut till någon under 20 år
• Unga påverkas mer av alkohol
• Risken för framtida alkoholproblem ökar vid tidig debut
• Festen blir inte bättre av alkohol
• Som förälder är du alltid en förebild.