NÖDINGE. Kan energidrycker utgöra en hälsofara?
Den frågan kommer att diskuteras på en föreläsning i Ale Kulturrum tisdagen den 6 november.
– Energidrycker är direkt olämpligt för barn och unga, hävdar Marie Clasgård från stiftelsen Sportfront.
Konsultföretaget Prové är genom varumärket Attityd med och sponsrar det lokala föreningslivet. Ahlafors IF, Ale IBF, Ale United, Bohus IF och Nödinge SK är alla så kallade Attitydföreningar. Nu breddar Prové sitt samarbete med Ale kommun och till föreläsningen om energidrycker i Ale Kulturrum bjuds alla intresserade in till en gratis föreläsning. Även Leader är en möjliggörare i denna satsning.
– Vi vill öka kunskapen och medvetenheten framförallt hos vuxna, så att de i sin tur kan påverka sina barn/ungdomar att göra hälsosamma val. Vi vet att ökade kunskaper gör det lättare att avstå energidrycker, säger Thomas Berggren som företräder Attityd.
Med aggressiv marknadsföring har energidrycker blivit populära bland barn och ungdomar. Dryckerna innehåller flera uppiggande substanser. För stunden blir man pigg och alert, men drycken har biverkningar och kan medföra allvarliga hälsorisker.
– Energidryck är inte nödvändigt för någon. Från många skolor i landet rapporteras det om elever som blivit rastlösa, obalanserade, ”speedade” och okoncentrerade av energidrycker. Flera barn och ungdomar har också fått symptom som hjärtklappning, bröstsmärtor, ångest och sömnbesvär, säger Marie Clasgård.
Det är också bevisat i flera vetenskapliga studier att ungdomar som dricker mycket energidrycker alkoholdebuterar tidigare, dricker mer alkohol, provar mer narkotika med mera.
– Vi var inbjudna av riksdagen att föreläsa om detta samhällsproblem. Där lyft vi bland annat fram behovet av en åldersgräns på 18 år, då energidrycker är beroendeframkallande och kan ge allvarliga konsekvenser för framförallt barn och unga, som inte är färdigutvecklade i kropp och hjärna. Vidare vill vi få till stånd en lag om reglering och innehåll samt få ett stopp för den aggressiva marknadsföring som sker till unga via sociala medier, säger Marie Clasgård.
Utöver Marie Clasgård kommer även Mia Ericson, docent på beroendemedicin vid Göteborgs Universitet, att medverka på föreläsningen i Nödinge.
– Ale kommun vill jobba förebyggande och främjande. Detta är en fantastisk möjlighet att få en fördjupad kunskap i ett rykande aktuellt ämne. Jag hoppas många tar tillfället i akt och att teatersalongen blir fylld till sista plats, avslutar Emma Kronberg, föreningsutvecklare i Ale kommun.