ÄLVÄNGEN. Nock i Älvängen är ett av företagen som tagit emot praktikanter och lärlingar från kommunens utbildningar. 18-årige Joel Prai från Bohus hittade till företaget via IMY.
Nock Massiva Trähus producerar flerbostadshus i massivträ och företaget växer så det knakar. Idag arbetar 57 personer i lokalerna i Älvängen.
– Av dem 57 är 26 personer Nock-anställda. För två år sedan hade Nock sju anställda och för 2,5 år sedan var det noll, säger fabrikschefen Karl Lihnell och fortsätter:
– Den stora resan för oss har varit att projekten kräver olika mycket. Vi har gått från att ha projekt som inte kräver så mycket där vi kan balansera på ett annat sätt, till att behöva ha 57 personer för att ens kunna leverera i takt.
Under den intensiva resan har man från företagets sida även välkomnat lärlingar som såväl praktikanter.
– Jag kan anställa 27 personer som har över 20 års arbetslivserfarenhet och vara trygg i att det kommer att fungera, men det blir ingen bra arbetsplats i det långa loppet. Jag behöver en blandning för att det ska bli en bra dynamik och en bra framdrift i det vi gör, förklarar Karl.
Nock har anställt elever från Yrkesgymnasiet i Nödinge och nu gör även Joel Prai, IMY-elev, sin praktik hos företaget.
Hur ser ni på initiativet med IMY?
– Vi tycket att det är jättebra. Jag tycker att alla sådana här initiativ, och framförallt de som tar upp ungdomar som kanske inte riktigt faller in i något annat som finns här, är väldigt positiva, säger Karl.
Joel hoppade på kommunens Yrkesintroduktion, när projektet såg dagens ljus förra hösten. Nu gör han sin praktik (Apl) hos Nock och stormtrivs.
– Jag var lite osäker i början. Utbildningens lokal var inte färdigbyggd och i några veckor höll vi till på komvux vid Himlaskolan, men nu känner jag mig rätt säker på att det var rätt val, berättar Joel.
Hur är det att komma ut på Apl och testa på arbetslivet?
– Jag har haft ett par jobb innan, men här trivs jag nog bäst. Det är ett väldigt intressant jobb och människorna som arbetar här är väldigt härliga, säger han.
Till sommaren är planen att utbildningen är avklarad. Han blir då en av de första eleverna att ha slutfört IMY-projektet och kan väl förberedd ta sikte på arbetslivet. Begreppet ”kompetensförsörjning” hörs allt mer ofta och på det området tycker Karl att kommunen gör många rätt.
– Kompetensförsörjning är väldigt olika beroende på var i landet man befinner sig. Det som görs i Ale kommun, med satsningarna på de här riktiga yrkesutbildningarna känns väldigt smart. Det fångar upp alla ungdomarna som finns i den här regionen och ger dem chansen att ganska snabbt komma ut och känna på vad det innebär att jobba.