SURTE. Höstens hetaste arrangemang? Utan tvekan! Nu på lördag stundar Nordens största chilievent i Surte Kraftstation.
Föreningen startade via ett upprop på Facebook 2011. Idag har Chiliklubben 25 000 medlemmar.
– Kärleken till chili är det som förenar oss, säger Christian Gilensparr.
Till chilieventet i Surte kommer utställare från Sverige, Norge och Danmark. Besökarna kan köpa alltifrån fröer och plantor till sylter, marmelader och honung.
– För den som gillar chili är detta ett mecka. Du får tips och skötselråd från den nordiska eliten, förklarar Oscar Brännudd vars orangeri hemma i Surte är överfullt med olika chilisorter.
– Vi chilinördar drar upp ungefär 500 plantor på ett år. Jag brukar sprida intresset i samband med en växtmarknad i juni varje år. Under pandemin har dock den aktiviteten varit pausad, säger Oscar Brännudd.
Vad är det med chilifrukten som fångat ert intresse?
– Först och främst har den en vacker färg och form, sedan är det chilins fantastiska smaksensation. Det är oerhört roligt att experimentera med olika chilisorter och gå uppåt i styrka, säger Christian Gilensparr och fortsätter:
– Chili används med fördel i matlagning, du kan göra olika såser, tabasco och så vidare.
Lördagens event är gratis för både utställare och besökare. Två barbequeteam finns på plats för att servera dels vegetariska portioner, dels mat innehållande kött.
– Dagens höjdpunkt blir naturligtvis SM i chiliätartävling till vilken besökarna kan anmäla sig. Vi kommer att ha ett stort lastbilsflak uppställt så att åskådarna kan hänga med. Att se lidandet hos deltagarna är faktiskt ganska kul, skrattar Christian Gilensparr.
Parallellt med alla chilirelaterade produkter kommer Beerium att erbjuda smakprover på gott öl.
– Faktum är att chili och öl är en väldigt bra kombo, avslutar Oscar Brännudd.