ALAFORS. För tillfället vistas 130 elever på introduktionsprogrammen i Älvgymnasiet.
När de nationella programmen får sina första elever till hösten växer skolan.
– Men vi kommer alltid att vara en liten och trygg skola med alla fördelar som det innebär, säger nya rektorn, Jenny Öhman.
Under de sista 20 åren har det bara startats två nya kommunala gymnasieskolor, en av dem är Älvgymnasiet i Alafors. På torsdagen ägde den formella invigningen rum och på plats fanns skolledning, lärare och representanter från den politiska ledningen.
– Jag är jättenöjd och väldigt stolt idag. Det är så roligt att vi nu har en gymnasieskola på plats i Ale. Jag är övertygad om att den på sikt kommer att glädja många ungdomar som nu får chansen att gå i gymnasiet på nära avstånd. Här kommer alla ungdomar att bli sedda och bekräftade, säger Lena Camp (SD), utbildningsnämndens ordförande.
Jenny Öhman är tämligen ny på posten som rektor för Älvgymnasiet. Hon har med sig meriter och erfarenheter från mer än 20 år på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.
– Det här blir en helt ny utmaning och det var naturligtvis det som lockade mig. Nu ska vi marknadsföra en skola som på sätt och vis inte finns ännu – för att få så många som möjligt att söka sig hit. Vi är medvetna om att detta måste få ta lite tid. Den effektivaste marknadsföringen är den som eleverna själva gör genom mun till mun metoden. De måste få chansen att berätta om att här finns duktiga och flexibla lärare, samtidigt som du slipper långa resvägar. Med tiden kommer Ales ungdomar att upptäcka fördelarna med en skola på nära håll, säger hon.
Älvgymnasiets nationella program startar till hösten. Det blir fyra inriktningar som alla innehåller praktik; barn- och fritid, vård- och omsorg, bygg- och anläggning samt industriteknik.
– Vi kommer att behöva knyta många kontakter med närsamhället och det lokala näringslivet. Det är en jättechans för företag i Ale att hitta sina blivande medarbetare genom oss, menar Jenny Öhman.