ALE. Numera är det robotar som klipper gräset och målar linjerna på kommunens fotbollsplaner. Satsningen uppskattas av föreningarna.
– Sedan tre veckor tillbaka är alla gräsklipparna på plats, berättar Christian Jönsson, driftsamordnare anläggningar Ale kommun.
Förra året tog kultur- och fritidsförvaltningen fram förslag på vilka investeringar som behövde göras för att säkerställa en optimal och kostnadseffektiv drift på kommunens idrottsanläggningar.
Därefter valde kommunen att investera 2,8 miljoner kronor för att satsa på en robotisering av den kommunala anläggningskötseln – en satsning som både underlättar för föreningarna och som i snitt minskar deras kostnader med 52 000 kronor per år.
Samtidigt är det ett steg mot ett mer hållbart underhåll och för att öka livslängden på planerna.
Flera föreningar som Alekuriren har pratat med är imponerade över resultatet.
– Föreningarna är väldigt tacksamma över att kommunen gör den här investeringen och väldigt nöjda med slutresultatet i stort, säger Christian Jönsson, driftsamordnare anläggningar Ale kommun.
Sammanlagt består kommunens nykomponerade robotflotta av sex stycken robotgräsklippare, en linjeringsrobot och en borst- och harvrobot för underhåll av konstgräsplaner. Därtill kommer även en konstgrästvätt att tas i bruk inom kort.
– Linjeringsroboten är äldst, den kom i april förra året. Sedan tre veckor tillbaka är även alla gräsklipparna på plats, konstaterar Christian.
Fördelarna med linjeringsroboten, som målar linjerna på fotbollsplanerna, är många. Förutom att den är tidseffektiv så går den på GPS och bidrar således till att föreningarna slipper måla linjer utanför säsong – för att inte riskera att ”tappa bort” vart linjerna låg.
– Jag kör linjeringsroboten på fotbollsplanerna på torsdagar och fredagar varje vecka. Det är en jättestor vinst för föreningarna. Med roboten linjerar jag en plan på 25 minuter. Gör man det för hand kanske det tar 2-2,5 timmar, säger Christian.
Även robotgräsklipparna och borst- och harvroboten sparar tid och kraft åt föreningarna.
– Vissa föreningar har personal på dagtid som tidigare klippt maskinellt med motorburna klippare medan föreningar som inte haft personal själva har investerat i att leasa robotgräsklippare. Nu slipper de den leasingkostnaden och föreningarnas personal kan istället lägga tiden på att fokusera mer på fotbollsverksamheten.