ALAFORS. Den 1 oktober lämnar Stefan Brandt uppdraget som vd på Ale El. Han efterträds av Anders Sandeberg som fram till nu varit chef för avdelning Nätutveckling.
– Jag kommer fram till årsskiftet 2022/23 fortsatt vara anställd och fungera som back up för min efterträdare, därefter avser jag att gå i pension, säger Stefan Brandt.
Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana i energibranschen.
– Ja, jag började faktiskt en gång i min ungdom som så kallad springpojke på Vattenfall i Motala under ett år direkt efter grundskolan. Mitt första ”riktiga” jobb i branschen var som driftledare på Tekniska Verken Elverket i Linköping. Därefter startade den långa resan.
Varför blev det Ale El?
– 2010 beslutade jag mig för att söka ett arbete närmare kunderna, vilket ledde till det kundägda elnätsföretaget Ale El Ekonomisk förening. Ett av mina uppdrag var att starta ett dotterbolag (elhandelsbolag) vilket gjordes 2011. Anledningen till att det startades var att kunder och medlemmar lokalt önskade att få handla sin el av sitt lokala bolag. Dagen vi öppnade upp 2011 ringlade en lång kö av kunder utanför kontoret i Alafors. Ett av alla minnen värt att bevara!
Om du ska sammanfatta dina yrkesverksamma år?
– Jag har trivts fantastiskt bra i mina olika roller i branschen, men måste vidhålla att Ale El har varit något alldeles extra. Jag är också tacksam över det stora förtroendet jag fått under min resa. Jag har varit delaktig i arbetet före, under och efter avregleringen i flera olika forum och utredningar. Jag har suttit som branschrepresentant i exempelvis branschföreningens kraftsystemgrupp, i Svenska kraftnäts driftråd och vid Centrum för Förnyelsebar Energiomvandling (CFE) vid Uppsala universitet. Under resan har jag utmanat mig själv under många år parallellt med chefsarbete genom studier på högre nivå. Det har periodvis varit tufft, men också värdefullt då det ofta öppnat upp för nya möjligheter.
Hur ser du på elmarknaden idag?
– Sammantaget så upplever jag, med facit i hand, att elmarknadens utveckling gått åt fel håll, sett ur ett samhälls- och konsumentperspektiv. Vi som jobbade med elbörsfrågor, reglerkraftsfrågor, avregleringsfrågor med mera på den tiden, före, under och efter avregleringen upplever nog samtliga idag att det inte blivit riktigt som det var tänkt.