BOHUS. Fyra veckor har gått sedan Byggarna i Ale AB gick i konkurs och ett halvfärdigt ridhus lämnades åt sitt öde på Jennylund. I dagarna ska de mest akuta åtgärderna för att väderskydda fastigheten utföras.
– Det finns skäl att vara kritisk till att det har tagit lång tid, men det är också väldigt speciella omständigheter, säger Sonny Landerberg (MP), Kultur och fritidsnämndens ordförande.
Bilderna på det halvfärdiga ridhuset på Jennylund har av naturliga skäl väckt många frågor. Beskedet från Ale kommuns sida var från första stund att agera skyndsamt för att säkra fastigheten. Den tredje november, en månad efter konkursen, hade fortfarande inget hänt.
– Det har varit många turer kring vad juridiken säger. Behöver vi upphandla hela färdigställandet eller kan vi åtgärda det som är mest akut? Är det vi eller konkursförvaltarens ansvar att väderskydda tillgången? Det har tagit tid att reda ut alla detaljer. Vår ambition har hela tiden varit att så fort som möjligt få kontroll på situationen, men samtidigt har vi varit oerhört noggranna med att inte göra fel, säger Sonny Landerberg som dock kunde lämna glädjande besked på måndagen.
– Ja, nu är det klart att Hansson & Söner som vi har ett ramavtal med kommer att säkra ridhuset med start imorgon (läs tisdag). Det handlar främst om de delar av huset där det finns isolering, det kommande kansliet och cafét.
Ingenjörs- och designföretaget ÅF har besiktat anläggningen och i nästa vecka presenteras en rapport.
– Den ska ge svar på vad som är gjort och vad som återstår att göras. Dokumentationen ska också innehålla en kostnadsberäkning så vi vet vad som väntar. Själva färdigställandet kommer vi att behöva upphandla, men då gäller det att vi vet exakt vad som ska göras, säger Sonny Landerberg.
Om det visar sig bli betydligt dyrare än budgeterat, hur hanterar ni det?
– Då får jag svettas hos Kommunstyrelsen. Det finns inga genvägar. Allt ska upp på bordet och politiken får helt enkelt ta ställning när vi har all fakta, svarar Landerberg.
Som ridhuset står idag har Ale kommun betalat drygt 18 miljoner kronor. Till detta tillkommer 11 miljoner för den del av saneringen som är utförd och 5 miljoner för särskilda grundläggningsåtgärder. Anbudet på själva ridhuset landade på 22,7 miljoner.
– Av den totala budgeten om 45 miljoner inklusive marksaneringen återstår cirka 11 miljoner, men till själva byggnaden är det max 7-8 miljoner kvar. Det känns som att det inte kommer att räcka. Hur mycket dyrare kommer ÅF:s rapport att ge svar på och efter det får vi ta ställning till vad vi kan göra, säger Kalle Engström, tf sektorchef för Internservice.
Läs också: Ridhuset – en spökhistoria?