Nu ska vinterdäcken på

TEXT: Daniel Marsfeld
25 oktober 2023 kl. 14:43

ÄLVÄNGEN. Från och med 1 december måste bilarna i trafiken ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Bilverkstäderna befinner sig således just nu i en högsäsong och uppmanar bilisterna att byta däck i god tid.

Från och med 1 oktober har det åter varit lagligt att använda dubbdäck. För bilverkstäderna råder det högsäsong, likaså för Bilxtra i Älvängen. Trots att den värsta stormen fortfarande är att vänta.

– Det är en hektiskt period. Kommer det snö tidigt så finns det ingen storm i världen som kan mäta sig med det, säger Rickard Larsson, delägare.

Det är just snön som får de flesta bilister att agera och då riskerar det att bli ont om tider.

– Folk verkar inte bry sig om det är minusgrader. Det kan ha varit blixthalka ett par gånger men det är först när snön kommer som det riskerar att bli lite kaotiskt, säger Rickard Larsson och fortsätter:

– Så ska man ha hjälp av oss eller av någon annan firma så är det bra att vara ute i god tid. Så fort det blir prat om dåligt väder så blir det väldigt ont om tider. Det är inte ovanligt att folk kör hit i snö med sommardäck för att de har varit sent ute.

Hur många bilar byter ni däck på?

– Förenklat brukar vi säga ungefär 1 000 bilar per säsong, säger Rickard.

Förutom att det alltid är bra att vara ute i god tid, så finns det även andra fördelar med ett tidigare däckbyte.

– Om man har däck sedan förra året och lägger på dem igen, så får de alltid en hinna på sig som ska hinna köras av innan halkan. Det är rätt så viktigt att man gör det. Har man dubbdäck så ska dubbarna helst hinna gå lite innan halkan kommer, berättar Rickard.

TEXT:

Daniel Marsfeld

info@alekuriren.se