Lärlingsgymnasiet i Sverige AB driver två skolor, en i Nödinge och en i Munkedal. Nu har ägarna sålt företaget och ThorenGruppen
tar över från 1 juni.
Lärlingsgymnasiet i Sverige AB driver två skolor, en i Nödinge och en i Munkedal. Nu har ägarna sålt företaget och ThorenGruppen tar över från 1 juni.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/03/lacc88rlingsgymnasiet.jpg

Ny ägare till Lärlingsgymnasiet

NÖDINGE. Lärlingsgymnasiet i Ale är sålt och blir nu en del av Yrkesgymnasiet som är ThorenGruppens gymnasieskolor med lärlingskoncept.
– Vi är övertygade om att det här är rätt steg för skolornas fortsatta utveckling, säger Tatjana Miletic, verksamhetschef för ThorenGruppen.

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB har sedan 2008 drivit skolor i Munkedal och Ale. Verksamheterna har utvecklats och expanderat snabbt. Lärlingsgymnasiet i Ale startades av fyra entreprenörer i Surte för att tämligen omgående ta plats på Hålstensvägen i Älvängen. 2015 hade skolan växt ur lokalerna och flyttade till Rödjans väg i Nödinge.

– Jag har varit stolt varje dag över vad personal och elever har åstadkommit. Nu är det dags att ta nästa steg och låta Lärlingsgymnasiet ingå i ett större sammanhang, där det finns förutsättningar att utveckla kvaliteten ytterligare. Idag är det en stor arbetsplats med 60 anställda som nu får bli en del av en större organisation med alla de fördelar som det innebär. Redan efter första mötet med ThorenGruppen kände vi att det var rätt köpare. Vi delar värderingar och synsätt, säger Marianne Sjöö, en av grundarna.

Den nya ägaren, ThorenGruppen AB, är ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag som driver allt från förskolor till yrkesgymnasium.

– Vi är glada att få hälsa Lärlingsgymnasiet varmt välkomna till vår verksamhet. Vi är övertygade om att det här är rätt steg för skolornas fortsatta utveckling. Den största förändringen rör rektorer som får en ny chef. För övrigt blir det inga stora förändringar så här direkt, förutom mer digitalisering. Personalen kommer att utbildas i våra nya digitala plattformar, säger Tatjana Miletic, verksamhetschef Yrkesgymnasiet.

Att ThorenGruppen tror på lärlingsutbildning är tydligt. Företaget driver idag 36 gymnasieskolor, varav 15 är lärlingsgymnasium.

– Alla yrkesutbildningar får nya poängplaner med start 2021. Vi har varit remissinstans till Skolverket inför utformandet av dessa så vi ser med tillförsikt fram emot att ha det som avstamp för att sedan tillsammans med branschen utveckla utbildningarna, säger Tatjana Miletic.

Marianne Jakobsson, ägare och vd på Lärlingsgymnasiet i Ale och Munkedal, har varit med från början. Hon känner sig trygg med att lämna över rodret till ThorenGruppen.

– Det är en etablerad skolaktör som har ungdomars bästa för ögonen och delar våra värderingar. Nu får skolan möjlighet att ingå i en större organisation och utvecklas tillsammans, säger hon.

Lärlingsgymnasiet har under lång tid arbetat enligt samma lärlingsmodell som Yrkesgymnasiet, men erbjuder yrkesprogram som saknats inom Yrkesgymnasiet. Lärlingsgymnasierna är ensamma i Västra Götalandsregionen att erbjuda Fordons- och transportprogrammet som lärlingsutbildning med inriktning mot transport. Gemensamt för Yrkesgymnasiet och Lärlingsgymnasiet är att 9 av 10 elever går rakt ut i arbetslivet eller vidare till fortsatta studier.

Lärlingsgymnasiet i Ale byter nu namn till Yrkesgymnasiet.

Mer från allmänt

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…