Ny ungdomslokal blir verklighet

BOHUS. Ungdomarna i Bohus har länge efterfrågat en plats där de kan vara. Nu blir det verklighet. Snart öppnas den nyrenoverade källarlokalen i Bohus centrum där Ale konfliktspel och Action Sports Alliansen i Ale kommer hålla till. 
– Det är viktigt att ungdomarna har någonstans att vara, säger Joakim Engström, grundare av Ale konfliktspel. 

Det började som en lös idé som snart blir verklighet. Renoveringsarbetet pågår för fullt i en källarlokal i Bohus centrum och i början av september planerar Ale konfliktspel att öppna upp portarna för ungdomarna.

– Vi är väldigt glada att vi kan vara här i Bohus. Det är nära pendelstationen och ungdomar från hela kommunen kan komma hit. Det ligger dessutom nära Kungälv och det kan locka hit ännu fler, säger Joakim Engström.

Ale konfliktspel ägnar sig åt spel med störst fokus på brädspel och figurspel. Det finns spel för alla åldrar och i den nya lokalen kommer det även ges utrymme till att bara sitta och umgås.

– Vi är fortfarande i en utvecklingsfas och tanken är att vi ska göra fler analoga spel. Vi har märkt att intresset växer hela tiden och det är viktigt att vi får en lokal där vi kan vara. Det finns många ungdomar som inte vet vad de ska göra på fritiden och om man hamnar i kläm om man inte tycker att sport är roligt. Då är det perfekt att komma hit till oss, säger Joakim Engström.

 Adam Loftbring har startat upp liknande verksamheter i Göteborg, och han tror mycket på den nya satsningen i Bohus.

– Det känns väldigt bra. Vi har tillgång till flera rum här i lokalen och jag tror att det blir ett lyft för hela föreningen, säger han.

Tanken är att Ale konfliktspel ska ha öppet några kvällar i veckan och en helg i månaden för dem som vill testa olika spel. Det kommer även att anordnas olika turneringar, den första blir den 16 september i spelet Xwing.

– Det är ett StarWars-spel och jag hoppas att så många som möjligt vill vara med. Det är ett steg i vår utvecklingsfas att anordna olika turneringar och på så sätt locka hit mer folk, säger Joakim Engström.

Övriga delar av lokalen kommer att utformas till en skateboardpark som Action Sports Alliansen i Ale håller i. Grundaren Daniel Nilsson startade föreningen tillsammans med David Örneblad för två år och försökte redan då att få till en inomhushall. Efter en del krigande blir nu drömmen äntligen verklighet.

– Vi har försökt att anordna några träffar i Nödinges skatepark, men det har inte fungerat. Många är inte villiga att städa utan de vill bara att det ska finnas en skatepark som är klar att åka i. Just nu har vi 100 intressenter till att bli medlem i föreningen, men ingen vill betala om vi inte har något att erbjuda, säger han och fortsätter:

–Kommunens föreningsutvecklare Emma Kronberg har hjälpt oss mycket och vi var med under Ale Outdoor i juni och det var ett otroligt stort tryck. Då insåg Kultur och Fritidssektionen i Ale att det fanns ett intresse för skateboard och vi fick nyckeln till lokalen tidigare i somras. Vi fick även 25 000 kronor från Vaknafonden, vilket vi är väldigt tacksamma för.

Förra helgen rev de väggarna och nu pågår arbetet med att lägga ett nytt golv. Förhoppningen är att det ska vara klart om två veckor, menar Daniel Nilsson.

– Får vi bara till golvet ska det inte vara några problem, sedan beror det på hur många som vill hjälpa till. Vi har utrustning som vi kan använda i början så det ska inte vara några problem, säger Daniel.

Förhoppningen är att skateboardanläggningen kommer att vara öppen varje vardagskväll mellan klockan 18 till 21 samt varje lördag.

– Jag tror att det kommer att bli ett socialt lyft för hela Bohus. Det är skillnad mellan exempelvis en fotbollsförening och skateboardförening. Det är en individuell sport där man kan ta med sig sin bräda och åka med kompisar. Det behöver inte vara så uppstyrt. Därför är det viktigt att vi kan ha öppet så mycket som möjligt, men då krävs det att alla ungdomar tar ett eget ansvar för jag och David kan inte vara på plats hela tiden, säger Daniel.

Mer från allmänt

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Senaste nytt

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…