ALE. Kommunfullmäktige i Ale kommun har antagit en ny taxa för vatten och avlopp som börjar gälla 1 januari 2025. Både förbrukningsavgiften och anläggningsavgiften höjs med 6 respektive 30%.
– Jag har inget annat förslag, men hur säkerställer vi att vår VA-verksamhet bedrivs så effektivt som möjligt? undrade oppositionsråd Dennis Ljunggren (S) inför beslutet i fullmäktige.
Det ska sägas direkt att det inte blev någon debatt om de nya VA-taxorna. Däremot skickade Socialdemokraternas Dennis Ljunggren med ett antal frågeställningar.
– Höjningarna baseras på investeringar i VA-systemet. Det är inget konstigt, då våra rör grävdes ner på 60-talet och behöver bytas ut. Samtidigt investerar vi också enligt en VA-plan som vi antog 2017, då vi hade en befolkningstillväxt om 3,1% och förutspådde att detta skulle fortsätta. Det gjorde det inte. Idag har vi 0,01% tillväxt. Alltså ingen tillväxt alls. Det borde vi kanske fundera på? Jag har inget annat förslag, men hur säkerställer vi att vår VA-verksamhet bedrivs så effektivt som möjligt, undrade han.
Brukningsavgifterna för vatten och avlopp (VA), både de rörliga och fasta kostnaderna, höjs vid årsskiftet med 6 procent. För ett normalhushåll som förbrukar 150 kubikmeter om året innebär det en höjning med cirka 64 kr i månaden. Anläggningsavgiften höjs med 30 procent. Det är den engångsavgift som betalas när man ansluter fastigheten till kommunens ledningsnät för vatten och avlopp (VA). För en 800 kvadratmeter stor tomt innebär det en höjning på 51 775 kr för vatten, spillvatten och dagvatten.
Kommunens vatten- och avloppsverksamhet är en taxefinansierad icke vinstdrivande verksamhet. Det som aleborna betalar i vatten- och avloppsavgift används till att producera dricksvatten, underhålla och förnya ledningsnäten, rena avloppsvatten samt ta hand om dagvatten från fastigheter och gator.
För att möta de kommande investeringarna behöver Ale kommun höja taxan. Det pågår renoveringar av befintliga VA-ledningar, byggnation av en överföringsledning till Ryaverket i Göteborg och nya ledningar måste byggas för att klara en framtida expansion.
– Ale är inte på något sätt unikt. Hela VA-Sverige står inför stora investeringar kommande år på grund av framtida förändringar och förnyelse av befintliga VA-ledningssystem. Vi jämnar också ut skillnaden mellan anläggningstaxa och brukningstaxa så att de nya anslutningarna som byggs inte ska subventioneras av brukningstaxan, säger Annika Woldenius chef för VA-drift på samhällsbyggnadsförvaltningen i Ale kommun.
2023:
Brukningsavgiften höjdes med 15%
Anläggningsavgiften höjdes med 6%
2024:
Brukningsavgiften höjdes med 16%
Anläggningsavgiften höjdes med 20%
2025:
Brukningsavgiften höjs med 6%
Anläggningsavgiften höjs med 30%