Ny vd för Centrum Pile

Ny vd för Centrum Pile

TEXT: Kristoffer Stiller
2 december 2022 kl. 13:43

KOLLANDA. Efter att ha varit fabrikschef på Centrum Pile sedan 2019 har Andreas Hillby antagit en ny utmaning. 55-åringen är ny vd för företaget i Kollanda. 

– Det viktigaste för mig är att alla trivs på arbetsplatsen, säger han. 

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år senare anslöt Andreas Hillby till företaget.

– Jag är civilingenjör i grunden och arbetade under lång tid inom bilindustrin med utveckling av förbränningsmotorer. Det sista jobbet jag hade innan jag kom till Centrum Pile var motorutvecklingschef på Husqvarna Group, berättar han.

Varför blev det Centrum Pile för dig?

– Jag sprang på den tidigare vd:n Lars Gustafsson som var på jakt efter en fabrikschef och han tyckte att jag passade för rollen, trots att jag inte kunde något byggbranschen. Lars var ute efter någon som kunde skapa ett team och fördela ansvar och det hade jag mycket erfarenhet av.

Hur var det att byta bransch?

– Det var kul, men samtidigt tycker jag inte om att vara ny på jobbet. Därför arbetade jag väldigt hårt för att lära mig så mycket som möjligt.

Centrum Pile, som bedriver tillverkning av prefabricerade betongelement med fokus på betongpålar, har från starten för 14 år sedan vuxit till en stark aktör på marknaden.

– Det finns totalt fem Centrum Pile-fabriker i Europa och en av dem ligger här i Kollanda. Vi har genomfört en stark tillväxtresa och har i dag 40 procent av Sverigemarknaden, berättar Andreas och fortsätter:

– När jag började 2019 var vi totalt 26 anställda här i Kollanda, i dag är vi 47. Det har varit en högkonjunktur och under pandemiåren fortsatte vi att arbeta hårt. Vårt mål är att vi ska tacka ja till alla jobb.

I juli tillträdde Andreas som ny vd för företaget.

– Lars meddelade med kort framförhållning att han skulle bli vd för vårt systerbolag, Aarsleff Ground Engineering AB. Jag har aldrig haft som mål att bli chef eller göra karriär och jag tvekade därför när jag fick förfrågan. Sedan pratade jag med Björn Cullbrand, som är teknisk chef, som tyckte att jag skulle testa. På den vägen är det, berättar han.

Andreas trivs i sin nya roll och han arbetar hårt med att alla ska trivas på arbetsplatsen.

– För mig är det viktigt att alla tar ett ansvar och att man vågar testa nya metoder. Vi måste kunna genomföra allt även om vissa uppdrag är jobbiga och obekväma, säger han.

Vad är det värsta du vet på en arbetsplats?

– Dåligt beteende, dryga kommentarer och trakasserier. Det förstör verksamheter och människor.

Hur är du på att ta konflikter?

– Det har jag tränat mycket på. Det är inte bekvämt att säga ifrån, men nödvändigt och det är viktigt att man tar itu med problemen direkt.

Är du bra på att släppa jobbet?

– Nej, jag är väldigt dålig på det och har alltid varit. Under hela mitt yrkesliv har jag arbetat med saker som jag är intresserad av.

Vilka blir de största utmaningarna för företaget framöver?

– I Sverige byggs det mer vid kusterna och det ställer högre krav på oss då det krävs stora och långa pålar. Sedan har vi ett stort tillväxtområde längs norrlandskusten där vi inte finns alls i dag och målet är att vi ska växa ytterligare. I dag finns totalt åtta pålfabriker i Sverige och vi vill bli ännu större och starkare.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se