ALE. På måndag antar kommunfullmäktige en uppdaterad lokalförsörjningsplan för Ale kommun 2026-2035. Det framgår tydligt att behoven är stora.
– Men vi utmanas av snabba demografiska förändringar så det gäller att tänka rätt, säger verksamhetschef Tony Jönsson.
Lokalförsörjningsplanen sträcker sig alltid över tio år, men uppdateras årligen. Som grund ligger en aktuell befolkningsprognos och en analys av pågående samt planerad bostadsexploatering i kommunen.
– Här har det skett förändringar de senaste åren. Vi ser att det föds färre barn och den äldre delen av befolkningen växer. Tillväxten i Ale kommun är lägre än vad vi trodde för ett antal år sedan. Det påverkar hur projekten hanteras och prioriteras, inte minst gäller det förskolor och skolor, berättar Tony Jönsson som är nöjd med hur processen fungerar idag.
– Det är en omfattande kartläggning av kommunens lokalbehov som vi startar tidigt varje år. Det sker i dialog med samtliga förvaltningar. Hur ser behoven ut i skolan och omsorgen? Behöver vi bygga nytt eller räcker det att disponera om? Är befintliga lokaler ändamålsenliga och i tillräckligt bra skick eller behöver de ersättas? Det är många olika perspektiv som ska vägas in och jag upplever att dagens lokalförsörjningsplan är bättre förankrad i de verkliga förhållandena, säger han.
Nuvarande lokalförsörjningsprocess har utvecklats sedan Tony Jönsson tog vid 2019.
– Jag fick två tydliga uppdrag, att få kontroll på underhållsbehovet av befintliga fastigheter och upprätta en hållbar lokalförsörjningsplan för att säkerställa framtida behov. Idag ser det bättre ut, men vi har en del gamla synder som belastar oss, säger han.
En av dessa är Aroseniusskolan som det länge har pratas om att bygga till, men som fortfarande får använda moduler för att bereda alla elever plats.
– Aroseniusskolan är ett högprioriterat projekt, men förutsättningarna är svåra. Nu finns det ett beviljat planbesked för en ny detaljplan för hela Madenområdet. Den kommer att hantera både skyfallsproblematiken och behoven av bygghöjd. Vi måste utreda hur och på vilket sätt vi kan bygga helt nya eller komplettera nuvarande skolbyggnader på, berättar Tony Jönsson.
Däremot ligger arbetet med en ny högstadiebyggnad i Bohus i fas.
– Det projektet går ut på upphandling snart och en helt ny högstadieskola ska stå klar 2027. Den kommer att byggas där Byvägens förskola ligger. Förhoppningsvis har vi spaden i backen i slutet av nästa år, säger Tony Jönsson.
Parallellt med skolbygget i Bohus löper också arbetet med en ny F-6-skola i Alafors. Rivningen av befintliga byggnader närmar sig och en ny skola ska stå klar om tre år.
Detaljplanearbetet med ett nytt särskilt boende i södra Ale är inne i slutfasen och ska vara antagen i slutet av nästa år. Det kommer att vara placerat i Skårdal, på vägen upp till Jennylund i Bohus, och stå färdigt 2028.
– Det är en tajt tidsram, men behovet är stort och vi gör vårt bästa för att hålla tidsplanen, säger Tony Jönsson.
Förskolor har varit en het potatis i Ale kommun under hösten. Idag tänker serviceförvaltningen i nya banor än tidigare.
– Planeringen av förskolor är svårt, eftersom vi ofta planerar för barn som inte är födda än. Däremot finns det numera alltid en koppling mellan exploatering och nya förskolor. Om vi exempelvis ska bygga ett nytt område med ett hundratal bostäder ska det alltid finnas utrymme för en förskola. När det gäller dessa byggnader ser vi gärna en större flexibilitet i lokalerna som gör det möjligt att ställa om dem för nya behov. En skola ska helst kunna ställas om till förskola och så vidare.
Förra året var befolkningstillväxten 0,16% och 2024 beräknas den landa på 0,22%.