ALAFORS. Ändrad lagstiftning innebär obligatorisk utsortering av matavfall. Det innebär att de som idag har abonnemang med osorterat avfall kommer att upphöra.
– För att uppfylla det nya lagkravet som träder i kraft vid årsskiftet kommer arbetet med att byta abonnemang och justera antal kär att starta under våren, säger renhållningschef Carina Åberg.
Den 1 januari 2024 träder ny lag i kraft som innebär att det bli obligatoriskt för alla hushåll att separera matavfall från övrigt avfall.
– Matavfallsinsamling infördes etappvis i Ale 2018-19. I dagsläget är det cirka 80 procent av hushållen som nyttjar tjänsten. Det är i linje med övriga kommuner i landet, säger Carina Åberg.
Nu blir kommunerna skyldiga att samla in utsorterat matavfall från både hushåll och verksamheter. Det innebär förändrade rutiner för flerbostadshus och företag.
– Det är nya EU-krav som ligger till grund för detta och således inget som vi själva har bestämt. Vi får rätta oss i ledet helt enkelt, säger Carina Åberg.
Då matavfall separeras från övrigt avfall minskar mängden brännbart avfall. Detta i sin tur innebär att en minskad kärlvolym för restavfall kan nyttjas vilket ger en lägre kostnad förutsatt att matavfallet sorteras ut och läggs i det bruna kärlet.
Varför är det så viktigt att sortera matavfallet?
– Istället för att matavfallet ska brännas upp så blir det till biogas och biogödsel. Ta vi den bruna påsen som exempel så blir den till fjärrvärme.
Enligt senaste plockanalysen som gjordes på restavfall så slänger vi knappt 2 kilo matavfall per hushåll och vecka. Av matavfallet är cirka 60% så kallat oundvikligt matavfall och 40% matsvinn.
– Detta innebär att ett hushåll bär hem cirka 40 kilo mat per år som inte äts upp utan hamnar i matavfallspåsen. Inget vidare för varken miljö eller plånboken säger Carina Åberg.
Ale kommun håller som bäst på att informera fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och hyresgäster om de nya reglerna.
– Varje lägenhet kommer att få en bunt papperspåsar med tillhörande påshållare, sorteringsguide och slaskskrapa för att avvattna matavfallet.
– Det är viktigt att alla hushåll sorterar ut sitt matavfall för att förhindra onödiga kostnader i form av extraavgifter för fler kärl för restavfall än vad som beräknas, säger Carina Åberg.
Vad får ni för respons från dem som reda sorterar sitt matavfall?
– Det vi kan konstatera är att aleborna verkligen har ställt om. Vi får knappt några samtal som rör just detta ärende. Många upplever att man i och med sorteringen blir mer medveten om hur mycket mat man faktiskt slänger, avslutar Carina Åberg.
Resultat från plockanalys i Ale kommun, november 2022.
Kunder med utsorterat matavfall och FNI (Fastighetsnära insamling):
0,6 kg/hushåll och vecka
Matavfall 50%
Matsvinn 50%