Olle överlevde covid-19

– Nu ifrågasätter han detaljplan 1 Nödinge centrum

NÖDINGE. Arkitekt Olle Skoglund, 84, en stark aleprofil inte minst i Surte, tillhör nu skaran som uthärdat kampen och besegrat coronaviruset. Sakta, men säkert återvänder han nu till vardagen, där förslaget för ett nytt Nödinge centrum väckt ett starkt engagemang.
– Förslaget som ligger riskerar ett öde torg med små utsikter för handeln att överleva. Jag hoppas de tänker om och att poltiken tar sitt ansvar, säger han.

Olle Skoglund har gått sitt livs kamp när han med nyopererat ben smittades av covid-19. Nu rehabtränar
han för att komma tillbaka och engagemanget för samhällsbyggnad i Ale finns kvar. Arkivbild: P-A Klöversjö.
Olle Skoglund har gått sitt livs kamp när han med nyopererat ben smittades av covid-19. Nu rehabtränar han för att komma tillbaka och engagemanget för samhällsbyggnad i Ale finns kvar. Arkivbild: P-A Klöversjö.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/08/skacc88rmavbild-2020-08-04-kl-09-27-26.png

Det var i juletid som Olle Skoglund fick problem med ett ben. Ett bråck vid knät stoppade blodet till vaden och på annandag jul ramlade han så illa hemma i bostaden att han inte kom upp. På NÄL fick två kirurger operera bort vadmuskeln. Olle genomgick inte mindre än 13 olika benoperationer. Det var en kritisk tid och det skulle bli än värre. Den 6 april försämrades Olles hälsotillstånd och han testades positiv för covid-19, trots att han inte lämnat sjukhuset på fyra månader.

– Jag har inte fått någon förklaring från NÄL, men eftersom den läkare som genomförde den senaste operationen togs ur tjänst när han visat sig vara coronasmittad är det inte svårt att dra slutsatsen hur jag fått viruset, säger Olle.

Det blev tre tuffa dygn med syrgas och minnet är svagt från dessa dagar.

– Det är ingen hemlighet att jag trodde att mina sista dagar var där och då, men samtidigt vet jag att jag hela tiden tänkte att jag måste klara det här. Det är så mycket positivt på gång. Det får inte ta slut här, berättar Olle.

I januari kunde lokaltidningen berätta att Olle Skoglund tecknat avtal med byggbolaget Serneke med en avsiktsförklaring att förverkliga 900 lägenheter i 14 olika bostadsprojekt i Surte.

– I efterhand tror jag att detta var det som gav mig livskraften när det var som mest kritiskt. ”Det är inte läge att hoppa av tåget nu, Olle!” Det första jag gjorde när jag vaknade upp var att vända på en matbricka och med den som underlag ritade jag ett nytt LSS-boende. Det finns en kommunal tomt i Surte vid korsningen Grangärdesvägen/ Egnahemsvägen. Ritningen har jag skickat till Serneke som jag vet har kontakt med kommunen. Vi får se vad det blir av detta, säger Olle och man hör ett litet leende alla olyckor till trots.

Under sommaren har han ägnat all sin tid åt att reflektera kring förslaget som Ale kommun och Balder presenterat för ett nytt Nödinge centrum. Den 20 augusti går tiden ut för synpunkter och Olle Skoglund kommer att lämna in ett innehållsrikt yttrande.

– Jag kommer att presentera ett antal kritiska frågeställningar, men också förslag till lösningar. Mina viktigaste budskap vänder sig till politiken och skattebetalarna. Om liggande förslag blir verklighet riskerar vi att få en mycket dyr nota. Då avser jag både miljö- och ekonomiska konsekvenser. Ytterst är det politiken som nu måste ta ansvar och se den stora bilden.

Vad är det som oroar dig mest?

– För det första bör idén vara att bevara det befintliga och utveckla nuvarande centrumbyggnader, inte riva och bidra till ökade koldioxidutsläpp. För det andra riskerar vi ett helt öde torg om befintliga butiker i nuvarande handelslänga ska gömmas bakom stora betonghus och parkeringshus. Dessutom kommer inga småbutiker att ha råd med hyresnivån i nybyggda lokaler. Jag ifrågasätter också bullernivåerna för den planerade bostadsbyggnationen. Kvarteren som ritats upp riskerar bli kalla och mörka, säger Olle.

Du har en lösning?

– Den bygger på en markbytesaffär mellan Ale kommun och Balder. Kommunen skulle ha möjlighet att erbjuda Balder mer attraktiva bostadsbyggrätter som varken skymmer eller hotar handeln på Ale Torg. Nuvarande parkering är butikernas största tillgång. Ett parkeringshus med höga p-avgifter försämrar alla förutsättningar för ett levande torg. Det är inte ofta man får chansen att förändra ett centrum och när nu tillfället ges gäller det att ta vara på den. Jag vädjar till våra 49 fullmäktigeledamöter. Tänk om, tänk nytt, tänk form och tänk trä.

Ingen tvekan om att Olle Skoglund är på benen igen!

Läs också: Så föreslås nya Nödinge centrum bli

Mer från allmänt

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…


Senaste nytt

Orientering i toppklass

Vädergudarna hade vaknat på rätt sida i fredags när OK Alehof arrangerade SM-kvaltävlingen i orientering. – En fantastisk dag att…

Hela Edet bakar på lördag

Baktävlingen, som anordnas av volontärer, flyttar in i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler med stängda dörrar. – Med tanke på pandemin blir…

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Stekhett derby väntar

2016 var senast Ale IBF och Surte IS IBK ställdes mot varandra. Nu är det dags igen och lokaltidningen har…

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Bilar kan vi, men vägar?

Bilen är idag en självklarhet, inte minst för familjen som ska lämna, hämta, handla och hälsa på i sin omgivning.…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…