Olle Skoglunds kritik mot förslaget till ny detaljplan för Nödinge centrum uppmärksammades av SVT i sommar.
Olle Skoglunds kritik mot förslaget till ny detaljplan för Nödinge centrum uppmärksammades av SVT i sommar.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/08/skacc88rmavbild-2020-08-04-kl-09-27-26.png

Olle överlevde covid-19

NÖDINGE. Arkitekt Olle Skoglund, 84, en stark aleprofil inte minst i Surte, tillhör nu skaran som uthärdat kampen och besegrat coronaviruset. Sakta, men säkert återvänder han nu till vardagen, där förslaget för ett nytt Nödinge centrum väckt ett starkt engagemang.
– Förslaget som ligger riskerar ett öde torg med små utsikter för handeln att överleva. Jag hoppas de tänker om och att poltiken tar sitt ansvar, säger han.

Det var i juletid som Olle Skoglund fick problem med ett ben. Ett bråck vid knät stoppade blodet till vaden och på annandag jul ramlade han så illa hemma i bostaden att han inte kom upp. På NÄL fick två kirurger operera bort vadmuskeln. Olle genomgick inte mindre än 13 olika benoperationer. Det var en kritisk tid och det skulle bli än värre. Den 6 april försämrades Olles hälsotillstånd och han testades positiv för covid-19, trots att han inte lämnat sjukhuset på fyra månader.

– Jag har inte fått någon förklaring från NÄL, men eftersom den läkare som genomförde den senaste operationen togs ur tjänst när han visat sig vara coronasmittad är det inte svårt att dra slutsatsen hur jag fått viruset, säger Olle.

Det blev tre tuffa dygn med syrgas och minnet är svagt från dessa dagar.

– Det är ingen hemlighet att jag trodde att mina sista dagar var där och då, men samtidigt vet jag att jag hela tiden tänkte att jag måste klara det här. Det är så mycket positivt på gång. Det får inte ta slut här, berättar Olle.

I januari kunde lokaltidningen berätta att Olle Skoglund tecknat avtal med byggbolaget Serneke med en avsiktsförklaring att förverkliga 900 lägenheter i 14 olika bostadsprojekt i Surte.

– I efterhand tror jag att detta var det som gav mig livskraften när det var som mest kritiskt. ”Det är inte läge att hoppa av tåget nu, Olle!” Det första jag gjorde när jag vaknade upp var att vända på en matbricka och med den som underlag ritade jag ett nytt LSS-boende. Det finns en kommunal tomt i Surte vid korsningen Grangärdesvägen/ Egnahemsvägen. Ritningen har jag skickat till Serneke som jag vet har kontakt med kommunen. Vi får se vad det blir av detta, säger Olle och man hör ett litet leende alla olyckor till trots.

Under sommaren har han ägnat all sin tid åt att reflektera kring förslaget som Ale kommun och Balder presenterat för ett nytt Nödinge centrum. Den 20 augusti går tiden ut för synpunkter och Olle Skoglund kommer att lämna in ett innehållsrikt yttrande.

– Jag kommer att presentera ett antal kritiska frågeställningar, men också förslag till lösningar. Mina viktigaste budskap vänder sig till politiken och skattebetalarna. Om liggande förslag blir verklighet riskerar vi att få en mycket dyr nota. Då avser jag både miljö- och ekonomiska konsekvenser. Ytterst är det politiken som nu måste ta ansvar och se den stora bilden.

Vad är det som oroar dig mest?

– För det första bör idén vara att bevara det befintliga och utveckla nuvarande centrumbyggnader, inte riva och bidra till ökade koldioxidutsläpp. För det andra riskerar vi ett helt öde torg om befintliga butiker i nuvarande handelslänga ska gömmas bakom stora betonghus och parkeringshus. Dessutom kommer inga småbutiker att ha råd med hyresnivån i nybyggda lokaler. Jag ifrågasätter också bullernivåerna för den planerade bostadsbyggnationen. Kvarteren som ritats upp riskerar bli kalla och mörka, säger Olle.

Du har en lösning?

– Den bygger på en markbytesaffär mellan Ale kommun och Balder. Kommunen skulle ha möjlighet att erbjuda Balder mer attraktiva bostadsbyggrätter som varken skymmer eller hotar handeln på Ale Torg. Nuvarande parkering är butikernas största tillgång. Ett parkeringshus med höga p-avgifter försämrar alla förutsättningar för ett levande torg. Det är inte ofta man får chansen att förändra ett centrum och när nu tillfället ges gäller det att ta vara på den. Jag vädjar till våra 49 fullmäktigeledamöter. Tänk om, tänk nytt, tänk form och tänk trä.

Ingen tvekan om att Olle Skoglund är på benen igen!

Läs också: Så föreslås nya Nödinge centrum bli

Mer från allmänt

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

Senaste nytt

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…