ALAFORS. En tidig vinter med åtskilliga minusgrader. Samtidigt har elpriserna skjutit i höjden, från redan höga nivåer.
– Priserna på elmarknaden är både omotiverat och historiskt höga. Läget är skadligt för hela landet, säger Ale Els vd Stefan Brandt.
Stefan Brandt har mångårig erfarenhet av kraftproduktion och krafthandel på nationell och nordisk nivå. Han förvånas över den debatt som rådde förra veckan i olika medier gällande elpriserna.
– Exempelvis så lyfts isläggning i älvar med produktionsstopp som följd fram som ett argument. Isläggning är en normal årlig aktivitet och har varit det i över 100 år, eller rättare sagt så länge vi har haft vattenkraft. Att isläggning sker beror på att man vill undvika iskravning eller så kallad issörja som täpper till intagsgallren till turbinerna. Det är en helt normal årlig åtgärd, säger Stefan Brandt och fortsätter:
– Det som inte framkommer lika tydligt i debatten är att cirka 3000 MW kärnkraft har lagts ner i södra Sverige under de senaste åren. Inte heller det faktum att vindkraften lyst med sin frånvaro i det kalla vädret.
Hur blev det så här?
– Från att vi lämnade en kraftsystemfunktion av världsklass i mitten av 90-talet kan vi idag se en klart oroande utveckling. Kapacitetsbrist i kraftöverföringen är idag en påtaglig och oroande verklighet. Det påverkar oss såväl på nationell som lokal nivå. Det finns kommuner som har svårt att växa eller ta emot nya företagsetableringer på grund av att det saknas utrymme i elnäten.
Hur ser konkurrenssituationen bland producenter ut?
– Från att det har varit ett tiotal kraftproducenter i Sverige, som stod för cirka 90 procent av den planerbara, styrbara och reglerbara (det vill säga prissättningsbara) elproduktionen i landet – företrädesvis vattenkraft och kärnkraft – är det nu i praktiken bara två, efter alla samgåenden och uppköp. De äger också kärnkraften tillsammans.
– Poängteras bör att det är kraftproducenterna som tjänar pengar på dessa höga priser. Det är definitivt inte elhandelsbolagen som enbart driver sin verksamhet i marginalaffären, vilket betyder att man köper in el till marknadspris.
Hur påverkas aleborna av detta?
– Gällande strömtillförsel till alebornas hushåll och företag finns det ingen anledning till oro, Ale El har ett driftsäkert och väl underhållet elnät som är under ständig utveckling.
Däremot har aleborna samma tuffa situation prismässigt som många andra elhandelskunder runtom i Sverige. Trots höga elpriser kan du som kund hos Ale El Elhandel känna dig trygg med att du inte debiteras för kringprodukter som du inte behöver eller får skyhöga marginaler på exempelvis elcertifikat som vi ser på andra håll i branschen. Dessutom har många köpt en prissäkring, det vill säga ett fastprisavtal, vilket gör att de har ett bra pris på sin el vilket gör att den här prissitutationen påverkar dem ytterst lite.
– Just nu är det många som har frågor kring vad som händer på elmarknaden och vilken typ av elavtal man bör teckna, därför kan det vara längre väntetider än vanligt till vår kundservice, säger Stefan Brandt.
I skrivande stund (måndag) ligger det genomsnittliga priset i mellersta och södra Sverige för det här dygnet över 3 kr/kWh på den fysiska elbörsen.
– Jag har aldrig tidigare sett en sådan skillnad, över så pass lång tid, mellan produktionskostnad och vad man får betalt för, avslutar Stefan Brandt.