NÖDINGE. Kommunens drogvaneundersökning bland elever på högstadiet är genomförd. Betydligt färre elever i Ale än genomsnittet i Sverige har prövat narkotika under det senaste året.
– Däremot ser vi en oroväckande utveckling vad det gäller alkohol, men även hur de uppger att de får tag i denna, säger John Dagerås, drogförebyggare i Ale kommun.
Resultatet från årets drogvaneundersökning har nu sammanställts/analyserats. Glädjande är att svarsfrekvensen var betydligt högre den här gången jämfört med tidigare årgångar, inte minst bland elever i årskurs 9.
– Skolorna har varit väldigt tillmötesgående. En framgångsfaktor till varför svarsfrekvensen ökade i år är att vi hade hjälp av fältgruppen och samordnare Johanna Sundvall på öppen ungdom som besökte varje klass där undersökningen genomfördes. Således kunde de svara på frågor som eleverna hade, säger John Dagerås.
– Svarsfrekvensen gick från 79 procent till 86 procent. Den stora ökningen såg vi i årskurs 9 där vi fick en ökning i svarsfrekvensen med närmare 30 procent, säger John.
Louisa Åsén är samordnare för Fältgruppen. Hon ser ett stort värde i att kunna bistå John Dagerås och hans kollegor i processen.
– För oss blir det en naturlig ingång i klassrumsmiljön, vi får träffa alla ungdomar på de olika skolorna och inte bara dem som vi vanligtvis har kontakt med. Eleverna får en bild av vilka vi är. Det är inte bara oro kring alkohol och droger hos ungdomar som vi vill fånga upp, den psykiska ohälsan är en annan problematik. Att det finns trygga vuxna som är villiga att lyssna är viktigt att förmedla, säger Louisa och tillägger:
– Samverkan inom kommunens enheter ska vara okomplicerat och prestigelöst. Vi ska använda varandras professioner för att få bästa tänkbara effekt.
Av samtliga högstadielever uppger 1,6 procent att de testat narkotika vid något tillfälle under det senaste året. Det är en liten ökning, 0,3 procent, jämfört med året innan. CAN:s (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) siffror för riket visar att sju procent av tjejerna i årskurs 9 testat narkotika och sex procent bland killarna.
– Att 98,4 procent av våra högstadieelever svarat att de inte testat narkotika är positivt. Sedan behöver vi naturligtvis se vilka insatser som behövs för den grupp som uppger att de använt narkotika under det gångna året. Vi ser en fara i att de som brukar otillåtna preparat gör det i större utsträckning, säger John Dagerås.
Mer nedslående är resultatet av högstadieungdomarnas alkoholanvändning. 14,6 procent uppger att de druckit alkohol någon gång under de senaste tolv månaderna vilket ska jämföras med 9,9 procent 2023.
– Att 30-35 procent av de som använt alkohol uppger att de fått den hemifrån, lovligen och ytterligare 20 procent tagit det olovligen från sina föräldrar, är en på tok för hög siffra. Här har vi ett arbete att göra. Det finns en tydlig riskfaktor att de som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar även dricker mer utanför hemmet, säger John Dagerås och fortsätter:
– Tyvärr ser vi en viss grad av normalisering där en del föräldrar uttrycker: ”Det är ändå bara alkohol”. En tidig alkoholdebut och hög alkoholkonsumtion ökar också risken för senare beroendeutveckling om inget görs.
Louisa Åsén anser att vårdnadshavarna borde göra det enkelt för sig och luta sig mot den lagstiftning som finns.
– Lagen säger att ungdomar under 18 år inte får nyttja alkohol. Det är någon annan som har bestämt det och som förälder behöver du därför inte tveka på om det är rätt eller fel att bjuda ditt barn på alkohol. Jag tror knappast att en förälder skulle ge bilnycklarna till en minderårig bara för att han eller hon vill.
Frågor om cigaretter, snus, lustgas och vape finns också med i undersökningen, men i dessa kategorier är det inga svar som sticker ut.
– Nästa del handlar om måendet. Betydligt fler tjejer än killar är missnöjda i just detta avseende. Vi måste ta signalen på allvar, säger John Dagerås.
– I vårt arbete märker vi att allt fler ungdomar blir kontaktsökande. Många uppger att de tillbringar väldigt lite tid med sina föräldrar. Det är i mina ögon osunt. Som förälder handlar det om att ta tid för det goda samtalet, prata om det som är viktigt på riktigt. Att bry sig och att sätta gränser är hundra procent kärlek som alla ungdomar behöver, avslutar Louisa Åsén.