Ovärderlig tjänst i hemmet

ÄLVÄNGEN. Hemtjänsten har en viktig roll i Ale kommun och gör det möjligt för många människor att bo kvar i sina hem. Alekuriren var med under ett arbetspass på kvällen med Älvängens hemtjänst.
– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma, säger Gunvor Liste.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och mörkret har redan lagt sig över Älvängen. Dannicka Andreasson ska inleda sitt pass och på schemat står besök hos flera omsorgstagare.

– Vi har ett stort område som vi åker till och det är många som bor långt ut på landet. Det blir mycket flängade fram och tillbaka, men jag trivs med det. Det är kul att köra bil och jag tycker om att jobba på kvällen. Tiden går snabbt och man har ofta mycket att göra, säger Dannicka, som har arbetat på Älvängens hemtjänst i drygt en månad.

Lokaltidningen fick följa med under ett kvällspass och tillsammans med Dannicka gav vi oss ut på kringelikrokvägar, en del med belysning, andra inte.

– Det kan vara halt och mycket vilt på vägarna. Än så länge har jag inte kört ner i något dike och förhoppningsvis kommer det inte att ske heller, säger Dannicka, som också jobbar varannan helg.

Första stoppet sker i ett hus vid Hultasjön och därefter hoppar vi in i bilen igen och beger oss ner till centrala Älvängen. Där bor 82-årige Berit Jonasson som har haft hemtjänst i många år.

– Det fungerar väldigt bra. Det är alltid roligt när de kommer, vi brukar prata och skratta. Alla är så snälla, säger hon.

I närheten bor Stina Jönsson, som fyller 98 år i januari. Hon har haft hemtjänst i snart tio år och får hjälp tre gånger om dagen.

– Jag får bland annat hjälp med att handla och städa. Det fungerar väldigt bra och jag är tacksam över arbetet de gör. Jag har lärt känna många som jobbar inom hemtjänsten och de är väldigt snälla, säger hon.

Dannicka har mycket att göra den här kvällen.

– Vi i hemtjänsten gör väldigt många olika saker, alltifrån att handla till att linda om ben. När man jobbar inom hemtjänsten måste man kunna ta tag i saker på egen hand och det är roligt att komma ut och träffa människor. Jag är inte en sådan person som tycker om att sitta bakom ett skrivbord hela dagarna, säger hon.

Strax efter klockan 21 är det dags för det sista stoppet. Det är hos Gunvor Liste som får besök av hemtjänsten fem gånger per dag.

– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma. Jag skadade mig för några år sedan och sitter därför i rullstol. Jag får bland annat hjälp med att gå på toaletten, duscha och ta min medicin. Den sociala aspekten är också viktig, det är trevligt när de kommer hit och man har någon att prata med, säger hon.

Efter att arbetspasset är slut summerar Dannicka kvällen.

– Det här var en bra kväll på jobbet. Man märker ofta att vi i hemtjänsten betyder mycket för de här människorna. Vi är avgörande för att de ska kunna bo kvar hemma och det får vi mycket uppskattning för.

Anna-Karin Aleborg, enhetschef Älvängens hemtjänst, är stolt över sina medarbetare.

– Det är en väldigt fin gemenskap, alla hjälps åt och är fantastiskt duktiga på att lösa olika situationer. Det är inte vem som helst som kan jobba inom hemtjänsten. Det krävs att man är flexibel. Inom hemtjänsten gör man allt möjligt. Vi hjälper omsorgstagarna med intimhygien, städning, handling och vi kan även avsätta social tid då vi bland annat går ut på promenader, säger hon.

– Hemtjänsten möjliggör att de här människorna kan bo kvar i sina hem längre och därför är vårt arbete väldigt viktigt, avslutar Anna-Karin Aleborg.

Mer från allmänt

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Senaste nytt

Marknadstörst

Coronapandemin vill vi helst lägga helt bakom oss, men fortfarande…

Stort hjärta för Ukraina

Det bor cirka 80 ukrainska flyktingar i Ale och Lilla…

Bästa julmarknaden i modern tid

Det är inte lika många butiker längs med Göteborgsvägen som…

”Jag blir uppriktigt förbannad”

Motorburen ungdom fortsätter att ställa till problem på olika platser…

Julmarknad i Surte

Marknadsbesökarna var många när traditionen med Julmarknad på Glasbruksmuseet kunde…

Julstämning i Lödöse

Förutsättningarna var de bästa tänkbara. Låt vara att det inte…

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…