Ovärderlig tjänst i hemmet

ÄLVÄNGEN. Hemtjänsten har en viktig roll i Ale kommun och gör det möjligt för många människor att bo kvar i sina hem. Alekuriren var med under ett arbetspass på kvällen med Älvängens hemtjänst.
– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma, säger Gunvor Liste.

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och mörkret har redan lagt sig över Älvängen. Dannicka Andreasson ska inleda sitt pass och på schemat står besök hos flera omsorgstagare.

– Vi har ett stort område som vi åker till och det är många som bor långt ut på landet. Det blir mycket flängade fram och tillbaka, men jag trivs med det. Det är kul att köra bil och jag tycker om att jobba på kvällen. Tiden går snabbt och man har ofta mycket att göra, säger Dannicka, som har arbetat på Älvängens hemtjänst i drygt en månad.

Lokaltidningen fick följa med under ett kvällspass och tillsammans med Dannicka gav vi oss ut på kringelikrokvägar, en del med belysning, andra inte.

– Det kan vara halt och mycket vilt på vägarna. Än så länge har jag inte kört ner i något dike och förhoppningsvis kommer det inte att ske heller, säger Dannicka, som också jobbar varannan helg.

Första stoppet sker i ett hus vid Hultasjön och därefter hoppar vi in i bilen igen och beger oss ner till centrala Älvängen. Där bor 82-årige Berit Jonasson som har haft hemtjänst i många år.

– Det fungerar väldigt bra. Det är alltid roligt när de kommer, vi brukar prata och skratta. Alla är så snälla, säger hon.

I närheten bor Stina Jönsson, som fyller 98 år i januari. Hon har haft hemtjänst i snart tio år och får hjälp tre gånger om dagen.

– Jag får bland annat hjälp med att handla och städa. Det fungerar väldigt bra och jag är tacksam över arbetet de gör. Jag har lärt känna många som jobbar inom hemtjänsten och de är väldigt snälla, säger hon.

Dannicka har mycket att göra den här kvällen.

– Vi i hemtjänsten gör väldigt många olika saker, alltifrån att handla till att linda om ben. När man jobbar inom hemtjänsten måste man kunna ta tag i saker på egen hand och det är roligt att komma ut och träffa människor. Jag är inte en sådan person som tycker om att sitta bakom ett skrivbord hela dagarna, säger hon.

Strax efter klockan 21 är det dags för det sista stoppet. Det är hos Gunvor Liste som får besök av hemtjänsten fem gånger per dag.

– För mig är det avgörande för att jag ska kunna bo kvar hemma. Jag skadade mig för några år sedan och sitter därför i rullstol. Jag får bland annat hjälp med att gå på toaletten, duscha och ta min medicin. Den sociala aspekten är också viktig, det är trevligt när de kommer hit och man har någon att prata med, säger hon.

Efter att arbetspasset är slut summerar Dannicka kvällen.

– Det här var en bra kväll på jobbet. Man märker ofta att vi i hemtjänsten betyder mycket för de här människorna. Vi är avgörande för att de ska kunna bo kvar hemma och det får vi mycket uppskattning för.

Anna-Karin Aleborg, enhetschef Älvängens hemtjänst, är stolt över sina medarbetare.

– Det är en väldigt fin gemenskap, alla hjälps åt och är fantastiskt duktiga på att lösa olika situationer. Det är inte vem som helst som kan jobba inom hemtjänsten. Det krävs att man är flexibel. Inom hemtjänsten gör man allt möjligt. Vi hjälper omsorgstagarna med intimhygien, städning, handling och vi kan även avsätta social tid då vi bland annat går ut på promenader, säger hon.

– Hemtjänsten möjliggör att de här människorna kan bo kvar i sina hem längre och därför är vårt arbete väldigt viktigt, avslutar Anna-Karin Aleborg.

Mer från allmänt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Senaste nytt

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…