ÄLVÄNGEN. Skredrisk, markföroreningar och rasrisk som hotade dricksvattnet. Mycket av det akuta är nu åtgärdat, men framtiden är fortfarande oviss.
– Just nu händer inget,
men vi har med området i vår strukturskiss över Älvängens utveckling, säger Kajsa Reimers, planchef i Ale kommun.
Carlmarks tidigare gamla lagerlokaler var nära att rasa över älvkanten. Nu är hotet avvärjt, men resterna av pålar och betongfundament är kvar. Trots allt har det som en gång var ett slutet och mörkt industriområde öppnats upp. Ljuset har släppts in. Det finns potential och en del visionära tankar kring framtiden.
– Det som händer närmast är ändå att området ska hägnas in, eftersom det inte är helt säkert att vistas där. Vi har också märkt att det hamnat en del skräp och bråte där, vilket vi vill försvåra, säger Kajsa Reimers.
Sträckan längs Göta älv har redan skredsäkrats genom en tryckbank. Ett projekt som finansierats med statliga medel, men området är också svårt förorenat. Till detta krävs ytterligare medel. Pengar som söks genom Naturvårdsverket. Nu ska en omprojektering göras med en kostnadsberäkning för marksanering. Den kommer ligga till grund för en ny ansökan.
– I vår strukturskiss för Älvängens framtida utveckling är det här området inritat som en plats för rekreation. Vi får se hur det blir, avslutar Kajsa Reimers.
För många år sedan uttrycktes visioner om att återuppbygga en småföretagsby på det gamla industriområdet, men om och när marken är sanerad kommer det framtida användandet att begränsas. Om en fastighet som sanerats med statliga bidrag ökar i värde kan det finnas krav på att hela eller delar av bidraget ska återbetalas.