ALE/LILLA EDET. I måndags startade årets upplaga av På egna ben, en utmaning där barn väljer bort korta bilresor till skolan och istället cyklar, går eller åker kollektivt. I år har intresset ökat markant. Klasser från både Ale och Lilla Edet medverkar i projektet.
På egna ben är ett projekt för elever i årskurs 4-6 som syftar till att främja hållbart resande och fysisk aktivitet. Genom tävlingsmoment som blandas in i den dagliga undervisningen samlar eleverna poäng och kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Eleverna får bonuspoäng om även föräldrar, syskon eller vänner väljer hållbart resande framför bilen.
Projektet har i år lockat till sig rekordmånga deltagare. Totalt är 6325 anmälda elever från 278 klasser i 17 kommuner, varav Ale och Lilla Edet är två av dem. Det är en ökning med 71 klasser jämfört med förra året.
– Det är glädjande att så många vill delta i det här viktiga projektet. Det är en rolig utmaning för hela klassen att tillsammans jobba med hälsa, miljö och trafik. Vi hoppas att vi kan skapa nya och mer hållbara resvanor och mindre biltrafik runt skolorna vid lämning och hämtning. Beteenden som vi hoppas håller i sig även efter att utmaningen avslutas, säger Marie Ringfeldt-Jensen, projektledare på Västtrafik.
I årets upplaga ingår två nya övningar för barnen. Den ena handlar om att resa med funktionsnedsättning i kollektivtrafiken och syftar till att öka förståelsen för hur det är att resa med särskilda behov. I en annan övning uppmuntras eleverna reflektera över kollektivtrafikens roll i att förena människor.
En annan nyhet för i år är att ett begränsat antal föräldrar till eleverna kunnat ansöka om få en gratis 30-dagarsbiljett från Västtrafik. Varje gång en förälder väljer att resa kollektivt genererar det bonuspoäng till projektet.
– Nästan en femtedel av mellanstadieelever i Sverige åker dagligen bil till skolan. Vi vill att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor och upptäcka att de klarar av att ta sig till skolan på egen hand. När fler elever reser hållbart till skolan minskar både utsläppen och trängseln kring skolområdet. Det ger en tryggare och säkrare miljö för eleverna att vistas i, säger Marie Ringfeldt-Jensen.
• 6325 anmälda elever från 278 klasser.
• Projektet pågår v.37–41.
• Kommuner som deltar: Ale, Bollebygd, Borås, Eslöv, Falköping, Halmstad, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla-Edet, Lund, Mölndal, Tibro, Varberg, Öckerö.