FRÖVET. Förra veckan inledde Skepplanda Hembygdsförening jakten på ytterligare en historisk pusselbit.
– Det är väldigt spännande ifall det kan visa sig att det verkligen har varit båtförvaringsplatser här, säger Bernt Johansson, vice ordförande i föreningen.
Under tisdagsmorgonen förra veckan var det ett tiotal förväntansfulla personer som samlats i Frövet vid Grönån. På initiativ av Skepplanda Hembygdsförening, och med ekonomisk stöttning i form av bidrag från Ale kommun, började grävandet efter ytterligare en pusselbit i den lokala historian.
Målet var att reda på om det på denna plats, för cirka tusen år sedan, funnits förvaringsplatser för båtar. Förr i tiden var vattennivån i Grönån betydligt högre och rent hypotetiskt skulle det, på vikingatiden, ha kunnat gått stora båtar här.
– Man kan tänka sig att det här gränsdiket vid Grönån var mycket större för tusen år sedan och från det här lilla biflödet, som på gamla kartor är ganska brett, så tror vi att det kan ha funnits dragrännor till båtar, säger Bo Björklund och pekar ut mot den yta grävmaskinen börjat gräva upp.
– Om man vid sidan av den här rännan kan hitta märken eller hål efter stolpar som kan ha burit upp ett tak över båten, så har vi bingo, säger Bo.
Förutom grävmaskinisten Morgan Lindegren och arkeologen Simon Karlsson från Göta Arkeologi, så var även flera medlemmar från Skepplanda Hembygdsförening på plats.
– Det är väldigt spännande ifall det kan visa sig att det verkligen har varit båtförvaringsplatser här. Det finns mycket historia kring Skepplanda och Grönån, men det här är en möjlig pusselbit som skulle kunna täcka ett hål i historien. Det skulle kunna bli ytterligare ett belägg för att det funnits en hamn här, säger Bernt Johansson, vice ordförande i föreningen.
Andreas Antelid, kommunens kultursamordnare, var även han på plats och följde händelseförloppet.
Det som är ovanligt med det här är att man gräver för att leta efter något specifikt. Här finns det en fråga som man försöker få svar på, säger Andreas Antelid och fortsätter:
– Det är vid väldigt få tillfällen som vi har möjlighet att få fram ny kunskap om Ales historia. Det är nästan bara möjligt genom arkeologi. Alla texter och liknande från förr har vi koll på, men så fort man gräver så blir det ett resultat – även om man inte hittar något. Då har vi plötsligt en kunskap som vi inte hade igår, innan vi började gräva. Det tycker jag är häftigt med det här initiativet.
Arsbetet fortsatte hela dagen. Nu väntar föreningen och kommunen på svar från de tester som arkeologen Simon Karlsson tog med sig från platsen.