STOCKHOLM. På fredag checkar Paula Örn (S) ut från riksdagen.
10 månaders tjänstgöring i demokratins högborg är över.
– Wow, tänk att jag jobbar här, säger hon och blickar ut över andrakammarsalen.
Efter åtta år som kommunalråd satsade hon allt på ett kort för att nå framgång i riksdagsvalet 2018. Hon stod på plats fyra, men Socialdemokraterna fick bara tre platser från Paulas valkrets. Samma visa upprepades fyra år senare, då hon länge satt på den sista riksdagsstolen som till sist gick förlorad när samtliga röster var räknade.
– Det var bittert just då, men det går inte att fastna i det. Livet går vidare, säger hon.
Det blev trots allt riksdagen ändå för Paula Örn. För den som inte minns vikarierade Paula för Aylin Nouri under en kortare period 2021, men i januari 2024 blev det klart att hon fick kliva in på nytt under tio månader.
– Dagarna är intensiva med många inplanerade möten. Vi tjänstgör i riksdagen tisdag till torsdag. Måndag och fredag är avsatta för att vara ute i valkretsen. Det kan handla om att göra studiebesök i skolor, vårdinrättningar eller hos företag. Det är en viktig del av uppdraget att suga in hur samhället mår och vad väljarna tycker, berättar Paula.
Att få skugga en riksdagsledamot i demokratins hjärta är en mäktig upplevelse. Säkerheten är prioriterad och ID-kortet får visas flera gånger. Historiens vingslag är tydliga när vi vandrar genom lokalerna, samtidigt som nya avgörande beslut klubbas inne i plenisalen. Att få hänga av sig jackan i den gamla riksbanken är en bra start. Det finns ett allvar i luften från början. På väggarna i trapphallen i östra riksdagshuset syns alla omtalade byster på landets statsministrar, alltså de som har suttit i två mandatperioder eller längre.
– En del är bättre än andra. Göran Persson är bra, säger Paula och pekar sedan på en medaljong som hänger på andra sidan.
– Vet du vem det är? Det är Carl Bildt och jag hörde att även han hade svårt att känna igen sig.
Förutom att votera som en av 349 ledamöter i riksdagen sitter hon som suppleant i utbildningsutskottet. Inom ett par timmar ska hon hålla ett anförande i debatten om stärkta skolbibliotek och det är inte färdigskrivet när lunchen intas. En viss stressfaktor märks.
– Äh, det är bara några meningar kvar. Det här är en utredning och ett ärende som vi socialdemokrater startade upp. Fem år senare lägger en borgerlig regering fram handlingen för beslut. Det tar sin tid, men vi är faktiskt politiskt överens. Enda skillnaden är att vi gärna hade sett en sanktionsavgift mot de skolor som inte prioriterar att satsa på bemannade skolbibliotek, säger Paula.
Den som tror att uppdraget som riksdagsledamot är glamoröst får tänka om. Det är möten och samtal från morgon till kväll. Arbetsplatsen erbjuder inte ens fritt kaffe och lunchpriset är marknadsmässigt.
– Jag trodde faktiskt att kaffet var gratis, så det var först när en kollega undrade varför jag inte betalade som jag insåg mitt misstag. Sedan har vi efterfrågat en betald och bättre version av chatGPT för att underlätta delar av jobbet, men vi får nöja oss med gratisversionen än så länge, konstaterar hon med ett snett leende.
Uppdraget innebär som nämnts många spännande möten med människor och organisationer som ofta har en drivkraft av att förändra och påverka. Under förmiddagen tog Paula emot representanter från GPE, den största globala fonden med syfte att utveckla skolan i länder med lägre inkomster. De vädjar nu om att den svenska regeringen ska öka sitt bidrag.
– Jag måste erkänna att jag inte ens visste att det fanns något som hette GPE, men jag inser att er verksamhet är oerhört viktig. Jag ska självklart rapportera till mina partivänner, men som organisation gör ni klokt i att kontakta de som leder landet. Vi har inte haft egen majoritet på 25 år och tyvärr prioriterar inte nuvarande regering biståndsarbete, löd Paulas ärliga uppmaning.
Det märks att mötet med GPE gjorde intryck på Paula som konstaterar att utvecklingen i världspolitiken är oroande.
– Det är jobbigt att länder som leds av partier som förespråkar den demokratiska värdegrunden snart riskerar att vara i minoritet.
På fredag checkar Paula Örn ut från jobbet som riksdagsledamot. Nu väntar uppdraget som utvecklings- och näringslivschef i Sotenäs kommun.
– Det är mer konkret och är det något man saknar som riksdagsledamot är det att få se saker hända.
Viktigaste beslutet under perioden? Lagen om könstillhörighet.
Är det glamouröst? Nej, det är hårt och krävande, men med vissa högtidliga inslag som öppningen och exempelvis talmannens vår- och höstmiddag.
Vad vill du förändra? Den allmänna motionstiden borde avskaffas. Den tar för stort utrymme och 99,8% av motionerna avslås. Jag skulle också vilja öka kontakten mellan de politiska nivåerna kommun, region, riks.
Hur många jobbar i riksdagshuset? Det borde jag veta. Väldigt många…
(Svar: Ca 700)
Har du Magdalena Anderssons nummer? Nej, det har jag inte. Kontakten med henne sker via gruppledarna.
Så mycket kostar kaffet: 20 kronor
Så mycket kostar dagens lunch: 140 kronor
Klädkod: Jeans är sällsynt. I kammaren råder kavajtvång.