STARRKÄRR. Ett sista symboliskt slag.
Pilgrimsledens sträckning från Jennylund till Starrkärrs kyrka och vidare till Skepplanda har nu länkats samman.
– Snart är hela sträckan från Nylöse till Lödöse nymärkt och till viss del omdragen, säger projektledare Johan Norling.
Från vårt moderna Göteborg vandrar du till Lödöse med all sin rika historia, från nutid till dåtid.
– Genom att slå ner stolpen här vid Starrkärrs kyrka binder vi ihop Göteborg med Lödöse och i en vidare mening norrut till Dalsland och Trondheim. Det är en häftig känsla. Alla orter kan ha en vandringsled, men alla orter kan inte ha en pilgrimsled. Det gör oss speciella, Lödöse är dessutom en av Sveriges främsta fyndorter av pilgrimsmärken. Vi ska vara stolta över att vi har en pilgrimsled!
På fredagsmorgonen sattes stolpen i backen som signalerar att Pilgrimsleden Göta älv och sträckan Jennylund-Starrkärr är komplett. Eldsjälen Pelle Dalberg, som varit involverad i projektet sedan 2011, har tillsammans med Johan Norling arbetat med ledens dragning, kontakten med markägare och med märkning.
– Jag är bekant med terrängen och måste tillstå att Pilgrimsleden Göta älv är fantastisk. Det är ett utmärkt sätt för alla som vill komma ut och promenera i vacker natur. Intresset för vandring ökar och i dessa coronatider är det än mer populärt, säger Pelle Dalberg.
Starrkärr-Kilanda församling arrangerar pilgrimsvandringar med jämna mellanrum. Nästa tillfälle blir lördagen den 18 april då man går längs Lärjeån från Nylöse till Angered, en sträcka på cirka 15 kilometer. Samling sker vid Älvängens resecentrum för gemensam resa till vandringens startpunkt.
– För de som vill vandra pilgrim finns sju nyckelord att tänka på om man vill, säger diakon Ingela Fransson.
– Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Det kan betyda olika för människor. I dessa tider är det kanske viktigare än någonsin tidigare att reflektera över dessa nyckelord, och att ta med dem på sin vandring.
Utöver pilgrimsvandringar kommer församlingen att ha promenad och pratstund resterande torsdagar i april.
– Då samlas vi vid Starrkärrs kyrka och går sedan bort mot kyrkogården där vi har Frälsarkransen. Utomhus kan vi gå med tryggt avstånd mellan oss, men ändå träffas och prata med varandra, säger Ingela Fransson.
Lagom till sommaren ska nedladdningsbara kartor finnas på Pilgrimsledens Göta älvs hemsida (http://pilgrimsledengotaalv.se).
– Som vi konstaterat är Pilgrimsleden Göta älv en angelägenhet för många, säger Johan Norling.
– Det har varit och är ett jätteprojekt med så många olika processer igång samtidigt. Under april och maj när den fysiska leden äntligen finns på plats växlar vi upp arbetet med lokala nätverk och bo-äta-göra i anslutning till leden. Det som på sikt måste tillkomma är entréskyltar samt start- och slutpunkter för de olika etapperna. Nu blickar vi mot Lilla Edet och en sista omdragning. Alla involverade vet vilket jobb det är att få ihop alla dessa mil. Vi vill att alla ska kunna komma ut på vår fina Pilgrimled och så ska det bli, avslutar Johan Norling.