SURTE. Plåtslagaryrket tillhör de klassiska hantverken, men Plåtslageri1 i Surte bryter ny mark – inom IT. Företaget har utvecklat en webblösning som gör det lättare för kunderna att lämna rätt beställning till plåtslagarna.
– Tidigare har vi kunnat få beställningar på träplankor, servetter och gamla kvitton. Ofta har något av måtten saknats, men nu är syftet är att det ska bli rätt från början, säger Jarno Kinnunen.
Plåtslageri1 i Surte tillhör kommunens mer anonyma företag, men sysselsätter idag elva plåtslagare. I somras var de uppe i 16.
– Vi jobbar mot lite mindre kunder och jagar inte de största uppdragen. Det är ofta bostadsrättsföreningar och mindre byggfirmor som anlitar oss, berättar Danijel Ilin som tillsammans med Jarno drog igång verksamheten i ett garage i Majorna 2013. Ett år senare gick flyttlasset till Ale kommun.
– Surte är en suverän plats för företagare. Det är nära till Göteborg, Kungälv och Hisingen. Nu är vi båda alebor, vilket gör att vi har nära till jobbet, säger Danijel.
De blev båda fast i hantverket tidigt och har lärt sig från grunden. Idag tillhör de på sätt och vis branschens förnyare. Sedan ett år tillbaka har de utvecklat en webblösning för att göra det enklare att lämna rätt beställning till plåtslageriet.
– Vi kommer självklart fortsätta att åka ut och mäta när det är mer avancerade jobb, men mycket kan en snickare klara själv om det bara finns rätt verktyg. Via vår hemsida kan den som ska byta skorsten eller plåt på fasaden bara gå in och följa instruktionerna. På så vis går det fortare och vår produktion får alltid rätt underlag. Borta är tiden när vi står och försöker tyda vad någon har skrivit, säger Jarno.
Nu vill de att fler plåtslagerier krokar arm och ansluter sig till lösningen.
– Inom kort är den tekniska modulen helt klar och kan då installeras på vilken hemsida som helst. Vi har testkört själva sedan augusti med ett bra resultat, berättar Jarno.
Förutom IT-satsningen har de också fastanställt en ny byggchef. För att vara ett plåtslageri är det något så ovanligt som en tjej, Emmalena Andersson.
– Ja, vi är inte så många i branschen, men det tänker jag försöka ändra på. Förutom att jobba med de här kreativa killarna är målet att locka fl er tjejer till plåtslageriyrket. Jag har redan medverkat i en podd om yrkesstolthet (sök emmalena andersson på spotify), säger Emmalena Andersson som planerar produktionen.
Plåtslageri1 sticker ut på fler punkter. Av miljö- och hållbarhetsskäl erbjuder företaget nästan uteslutande aluminiumplåt.
– Plåtslagaryrket är redan tungt i sig, varför göra det ännu värre och jobba med stålplåt? Aluminium sparar ryggarna och har en längre hållbarhet. Det är förvisso ett material som kräver mer av oss. En stålplåt kan du alltid böja tillbaka. När du jobbar med aluminium måste du göra rätt från början, men det är vårt jobb, säger Emmalena Andersson.
Tongångarna är positiva i plåtverkstan i Surte. Framtiden ser alla coronavirus till trots ljus ut.
– Om fem år har vi en jämnare könsfördelning på personalsidan, fler miljövänliga bilar och ännu fler certifieringar, säger Jarno Kinnunen som redan har erövrat den finaste utmärkelsen.
– Jag vann SM för unga plåtslagare 2001. Det är ett fint betyg.
Ägare: Daniel Ilin, 34, och Jarno Kinnunen, 39.
Anställda: 11
Omsättning: 12,3 Mkr
Beläget: Surte industriområde
Verksamhet: Främst tak- och plåtarbeten för privatpersoner,
mindre byggföretag och bostadsrättsföreningar.
Aktuella: Lanserar en webblösning för plåtbeställning
(se platslageri1.se)