ALE. Beslutet om en ny järvängsförbindelse mellan Göteborg och Borås med en station vid Landvetter flygplats är positivt även för Ale kommun. Nu är tanken att kliva på tåget vid någon av Ales stationer och 40 minuter senare vara i flyghallen fullt realistiskt.
Västsverige och hela Sverige har anledning att fira just nu. Efter en utdragen process och intensiva förhandlingar har vi nått en överenskommelse som kommer att förändra regionens framtid på ett positivt sätt. Järnvägsprojektet mellan Göteborg och Borås är nu äntligen klart för genomförande, och det är en stor seger för Västsverige.
Den nya järnvägsförbindelsen kommer att bli en kraftfull motor för regionens utveckling. Genom att binda samman Västsveriges två största städer skapar vi en attraktiv miljö för företag att etablera sig och investera i. Detta kommer i sin tur att generera nya arbetstillfällen, öka tillväxten och stärka regionens konkurrenskraft både nationellt och internationellt.
Ett betydelsefullt tillskott är att Landvetter flygplats kommer att få en egen järnvägsstation. Detta utvidgar flygplatsens upptagningsområde och gör den mer tillgänglig, vilket kommer att leda till fler direktlinjer. Det är en betydande fördel för besöksnäringen i hela Västsverige och gynnar de många internationellt verksamma företagen i regionen.
– Detta är ett stort framsteg för Västsverige, men vårt arbete stannar inte här, säger Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren.
– Vi kommer att fortsätta driva på för fler infrastruktursatsningar, såsom nytt dubbelspår mellan Göteborg och Alingsås, dubbelspår till Oslo samt en förlängning av järnvägen från Borås mot Jönköping. Dessa är viktiga pusselbitar för att fullt ut realisera den potential som Västsverige har att erbjuda, fortsätter Trouvé.
Finansieringen blev även den klar i veckan som gick. Staten står för 43,5 miljarder kronor. Ytterligare finansiering på mellan 3-5 miljarder kronor behövs, där står Västra
Götalandsregionen för maximalt 2,5 miljarder, Göteborgs stad för en miljard, Borås för 345 miljoner, Härryda 120 miljoner och Mölndal 235 miljoner. 200-300 miljoner kronor avsätts från regionens beredning för hållbar utveckling. Totalt står de lokala parterna för maximalt 4,5 miljarder kronor. Eventuella kostnader därutöver bärs av Trafikverket.