ALE. Se upp för bedragare! Uppmaningen kommer från den lokala polismyndigheten.
– Vi har haft flera anmälda brott i Ale under den senaste tiden, säger kommunpolis Jessica Ask.
Bedragare härjar just nu runtom i Västsverige och inte minst i lokalpolisområde Kungälv/Ale. Gärningspersonerna utger sig från att företräda bank, försäkringsbolag, polisen eller annan myndighet/företag.
– Det är allt som oftast äldre personer som utsätts för denna typ av brottslighet, säger Jessica Ask.
Tillvägagångssättet följer ett givet mönster. Brottsoffren kontaktas via sms och/eller ett telefonsamtal. Förövarens syfte är sedan att inventera värdeföremål i bostaden och därefter få till ett hembesök. Polisen har vid flera tillfällen den senaste tiden varnat för en pågående trend med så kallad ”fysisk vishing”, en form av bedrägerier där bedragarna genom fysiska möten lurar sina offer.
– Gärningspersonerna presenterar ett påhittat akut problem som indikerar att någon kommit över personliga uppgifter om offret, exempelvis att det genomförs ett kortköp som kommer belasta offrets konto. Gärningspersonerna erbjuder därför att hjälpa offret med att flytta värdeföremål från bostaden till en mer säker plats. Klockor, smycken och liknande är attraktivt nu när guldpriset gått upp, säger Jessica Ask och tillägger:
– Kom ihåg att inget seriöst företag, säkerhetsavdelning eller bank ber om kontouppgifter, kod eller BankID vid hembesök eller via telefonkontakt.
Polisen vill uppmana alla att vara extra uppmärksamma på den här typen av bedrägerier och att sprida informationen vidare, särskilt till äldre i sin närhet.
– Ingen myndighet eller seriöst företag söker kontakt med dig för att komma hem till dig för att hämta dina värdesaker. Gärningspersonerna är dock skickliga och hittar alla möjliga vägar för att få kontakt med sina tilltänkta offer, säger Jessica Ask.
Vad kan polisen göra?
– Vi sprider information genom Grannsamverkanföreningarna och via media. Vi knackar också dörr för att komma i kontakt med allmänheten. Vi avsätter stora resurser för att komma till rätta med den här typen av brottslighet. Nyligen lyckades vi också gripa ett par personer i vårt lokalpolisområde.
Ale kommun samverkar med polisen när det gäller att dela informationen. John Dagerås på säkerhetsenheten berättar:
– Polisen har tagit fram en folder som vi sprider i vår organisation, bland annat på särskilda boenden, via hemtjänsten och så vidare. Det är en del i det förebyggande arbetet.
Vad för råd vill polisen och kommunen ge aleborna?
– Om du blir kontaktat på telefon av någon som utger sig för att ringa från till exempel en myndighet, bank eller försäkringsbolag och du fattar misstanke om att något inte stämmer – avsluta samtalet. Lämna aldrig ut några bank- eller kontouppgifter eller andra känsliga uppgifter över telefon.
– Om du misstänker att du blivit utsatt för någon form av id-kapning eller telefonbedrägeri så spärra omedelbart dina bankkort och konton. Gör alltid en polisanmälan om du utsatts för brott, säger Jessica Ask.
Polisen tar tacksamt emot tips och information via telefon 114 14.