På torsdag tar Kultur- och fritidsnämnden beslut om att äska ytterligare 8,6 miljoner kronor av fullmäktige. Pengar som ska användas för att slutföra bygget av ridhuset på Jennylund.
På torsdag tar Kultur- och fritidsnämnden beslut om att äska ytterligare 8,6 miljoner kronor av fullmäktige. Pengar som ska användas för att slutföra bygget av ridhuset på Jennylund.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/02/v0820-ridhuset-scaled.jpg

Politiken är redo för beslut

BOHUS. Ridhuset kommer att byggas färdigt enligt ursprungsplanen. Koalitionen kommer dessutom att föreslå fullmäktige att utreda en framtida försäljning av hela anläggningen.
– Vi tycker att det är värt att åtminstone lyfta frågan, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande Sonny Landerberg (MP).

Det problemfyllda ridhusprojektet på Jennylund närmar sig ett avgörande. Kultur- och fritidsnämnden tar beslut på torsdag om att äska ytterligare 8,6 miljoner för att färdigställa bygget. Fullmäktige tar ställning måndag 2 mars, men utgången är redan klar.

– Vi i koalitionen har bestämt oss för att bevilja pengarna. Det går inte att avbryta nu. Däremot kommer vi att föreslå två tillägg. Vi vill upphäva fullmäktigebeslutet från 2015 som säger att Ale kommun ska lösa in de två fastigheter som Ale-Jennylund Ridklubb idag äger. Det är den lilla ponnymanegen och privatstallarna. Totalt handlar det om drygt 960 000 kronor. Vi måste i detta läge vända på alla stenar. Dessutom vill vi ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att sälja hela anläggningen när ridhuset är färdigställt, berättar Sonny Landerberg.

Någon dramatik kring beslutet om att bevilja ridhusprojektet ett tillskott lär det inte bli i någon instans. Socialdemokraterna som länge varit drivande i frågan om ett nytt ridhus på Jennylund har också bestämt sig.

– Ja, vi kommer självklart också att stå bakom ett färdigställande. Det vore bra om vi kan vara eniga i den frågan. Sedan är det nyheter för mig att Koalitionen inte längre avser att köpa föreningens fastigheter. Där vill jag nog lyssna på deras argument. Jag ser en stor fördel i att kommunen äger hela anläggningen, säger oppositionsråd Monica Samuelsson (S).

Koalitionens förslag om att utreda en möjlig framtida försäljning av Jennylundsanläggningen är inget som roar Monica Samuelsson.

– Att först låta skattebetalarna betala ett dyrt ridhus för att sedan låta någon annan ta över och i sin tur hyra ut det till kommunen – nej, det kommer vi inte att ställa upp på.

Summan som Kultur- och fritidsnämnden nu kommer att äska från fullmäktige har sjunkit från 12,7 miljoner till 8,6 miljoner kronor.

– Det beror på att vi har sett över vilka kostnader som vi kan direktavskriva och ta på årets resultat. Det påverkar inte kostnaden för projektet i sig, men sänker den framtida ekonomiska belastningen för nämnden avsevärt. Den första kalkylen visade att konkursen och fördröjningen av projektet skulle öka nämndens kostnadsram med 533 000 kronor per år. Om vi inte genomför köpet av Ale-Jennylunds Ridklubb fastigheter landar vi på 156 000 kronor. Det är lättare att hantera, menar Sonny Landerberg.

Tidigare har också Sverigedemokraterna gjort klart att de tänker rösta för att bygga klart ridhuset.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…