Under 90-talet flyttade Pollex AB från Göteborg till Ale och de senaste åren har sätet varit i Nödinge. Bolaget arbetar med underhåll och förnyelse av vatten- och avloppsledningar – i alla Sveriges kommuner. Ett arbete som Pollex utför utan att behöva gräva i marken.
– Det är verkligen vår nisch. Att vi jobbar schaktfritt för att slippa gräva upp mark och gator när man lägger nya ledningar. Istället har vi metoder för att få in nya ledningar i de gamla utan att behöva gräva, säger bolagets VD Mattias Höglund.
I ett samhälle som efterfrågar hållbarhet är bolaget, minst sagt, rätt i tiden. 2020 omsatte Pollex AB 69 miljoner kronor. Året därpå ökade omsättningen till 90 miljoner kronor.
– Marknaden ökar. Med mer fokus på hållbarhet så blir det att man utnyttjar den här typen av metoder mer och vatten- och avloppsnätet behöver verkligen förnyas samt förbättras i Sverige, säger Mattias och fortsätter:
– Schaktfria metoder är både billigare samtidigt som man reducerar koldioxidutsläppen med 70 till 90 procent. Ändå får man lika fina ledningar som om man hade grävt, berättar Mattias Höglund, vars pappa Paul Höglund var med och grundade bolaget.
Mattias själv började arbeta på Pollex 2008. Några år senare, 2011, tog han över som VD efter sin far och för fyra år sedan fullbordades generationsväxlingen.
Hur var det att ta över efter din pappa?
– Här gick det väldigt smidigt och bra. Jag och min pappa drev företag på olika sätt, så där kanske vi inte alltid höll med varandra. Men när jag blev VD, så gjorde han det väldigt bra. Han släppte väldigt mycket till mig och lade sig inte i detaljer, men fanns givetvis där som stöd för mig, säger Mattias och fortsätter:
–När han sedan började arbeta lite mindre och vi tog över det helt så har han varit väldigt bra på att släppa företaget. Det tror jag är en jätteviktig aspekt.
Idag har Mattias två egna barn, men redan nu står det klart att de inte kommer att ta över företaget i framtiden. I somras såldes nämligen Pollex till koncernbolaget ”No Dig Alliance” (NDA).
– Men vi har reinvesterat en stor del så att vi är delägare uppe i NDA istället.
Visserligen innebär försäljningen att bolaget inte längre är familjeägt på samma sätt, men Mattias ser det som en rolig möjlighet för bolaget att kunna växa sig starkare.
– I Sverige blir vi (NDA) den starkaste spelaren inom det Schaktfria, när vi är så många som går ihop. Tanken är inte att vi ska bli ett bolag som heter ”No Dig Alliance”, utan alla bolag kommer att verka var och en för sig. Men det blir mycket lättare att samarbeta.