ALE. Två dokumentärfilmer med lokal anknytning visas under mars månad i Medborgarhusets biosalong.
Onsdagen den 4 mars ges dubbla tillfällen att se ”I Alexander Samuelsons fotspår”.
Fredagen den 20 mars är det sedan premiärdags för berättelsen om företaget Carlmarks.
Surte glasbruks mest kände glasblåsare, Alexander Samuelson, som fick patent för den världsberömda Coca-Cola-flaskan, har porträtterats av dokumentärfilmaren Anders Lundin från Bohus via Lightray Productions. Filmen visades första gången på Biograf Trappan i Kungälv i höstas och senare även på Bio Roy i Göteborg.
– Nu dök det upp ett tillfälle att visa den i Ale vilket känns jätteroligt. Det blir en eftermiddags- och en kvällsföreställning. Filmen är en timme lång. Jag kommer själv att vara på plats den aktuella dagen, berätta kortfattat om projektet och svara på frågor, förklarar Anders Lundin och fortsätter:
– Ambitionen är att kunna sprida historien om Alexander Samuelson till den breda publiken via Kunskapskanalen eller TV4. Vi får se var vi landar i de diskussionerna.
En annan intressant historia ur ett lokalt perspektiv är den om företaget P.A. Carlmarks, som grundades år 1848 i Åmål.
– Carlmarks, som var den tidens stora bindgarnstillverkare, fick inte lov att bygga sin repslagarbana i Åmål eftersom den ansågs vara för lång. Istället erbjöds företaget mark vid älven i Älvängen. 1917 flyttade företaget från Åmål till Älvängen, berättar Anders Lundin.
Verksamheten, som under sina glansdagar hade cirka 400 anställda, förblev i familjen Carlmarks ägo fram till 1983 då bolaget såldes. 2003 sattes det anrika företaget i konkurs.
– Filmen, som är 45 minuter lång, skildrar epoken Carlmarks och ger även en liten historisk återspegling av Älvängen som samhälle.
I samband med världspremiären av ”P.A. Carlmarks – Baklängesyrket som gick framåt” den 20 mars rullas den röda mattan ut, representanter från Föreningen Bevara Repslagarbanan medverkar liksom Marie-Louise Edholm från Ostindiefararen Götheborg.
– Det vore häftigt med en fullsatt salong, säger Anders Lundin.
Vad har Lightray Productions på gång härnäst?
– Vi håller på att bygga upp en storytellplattform där tanken är att visa kortfilmer under rubriken ”Bygdens byggen”. Vi vill återge information om historiskt intressanta platser i vårt närområde. Därutöver håller vi på med ett projekt med anledning av Göteborgs jubileum, avslutar Anders Lundin.
FOTNOT. Biljetter till föreställningarna går att köpa via Ale Folkets Hus hemsida.