Redo för massvaccinering

Redo för massvaccinering

TEXT: Kristoffer Stiller
2 mars 2021 kl. 07:51

ÄLVÄNGEN. Personalen på Närhälsan i Älvängen är redo. Den tidigare Nettolokalen har gjorts om till en plats där massvaccineringen ska äga rum.
– Vi är väldigt glada över att Coop Väst har tillåtit oss att vara här, säger Emelia Önebro Olausson, vårdcentralchef.

Det är mycket som ser annorlunda ut i den tidigare Nettolokalen på Repslagarvägen 4 i Älvängen. I det som en gång var en butik står i dag totalt 66 stolar utspridda. Vid ingången står Emelia Önebro Olausson tillsammans med fem distriktssköterskor och Philip Crosby, fastighetschef på Coop Väst.

– Visst blev det bra? säger Emelia samtidigt som hon tittar ut över lokalen.

Närhälsan i Älvängen planerar att genomföra den kommande massvaccineringen i den drygt 1000 kvadratmeter stora lokalen.

– Vi undersökte flera olika alternativ, alltifrån idrottshallar till församlingshem – men den här lokalen var bäst. Den var ledig och ligger nära oss. Vi är väldigt glada över att Coop Väst har tillåtit oss att vara här. Dessutom har vi fått bord och stolar från Hålanda Bygdegårdsförening och Frövets gård samt plastdukar från Colorama. Det är fint att så många ställer upp i dessa tider, säger Emelia Önebro Olausson.

Philip Crosby fyller i:

– Vi har tagit bort det mesta från den tidigare butiken. Det har varit ganska mycket jobb och det känns bra att lokalen kommer till användning för ett gott ändamål.

Att det ska vara så smittsäkert som möjligt är det viktigaste för personalen på Närhälsan.

– Här är det högt i tak och bra ventilation. I lokalen finns både en ingång och utgång så att vi kan undvika trängsel. Vi kommer inte heller att använda alla 66 platser på en och samma gång, säger Heléne Johansson, distriktssköterska.

Samtliga vårdcentraler i kommunen har länge väntat på den första leveransen av covid-19-vaccinet och den här veckan får de sina första doser.

– Vi kommer att få 120 doser. Då inleder vi att vaccinera i fas 1, alltså personer med hemtjänst och trygghetslarm samt deras vuxna hushållskontakter, säger Emelia Önebro Olausson.

Alepraktiken kommer, i samarbete med Nödinge Församling, att genomföra vaccinationen mot covid-19 i församlingshemmet i Nödinge.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se