Ale kommun har tagit beslut om att lägga ned reningsverket i Älvängen och på sikt leda hela kommunens spillvatten till Ryaverket i Göteborg.  
Ale kommun har tagit beslut om att lägga ned reningsverket i Älvängen och på sikt leda hela kommunens spillvatten till Ryaverket i Göteborg.  
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/11/v4621-avloppsreningsverk-scaled.jpg

Reningsverket i Älvängen läggs ned

ÄLVÄNGEN. Ale kommun behöver säkra upp hur man tar hand om spillvattnet från tätorterna och samtidigt bygga för framtiden. Därför kommer Älvängens avloppsreningsverk läggas ned. Istället ska hela kommunens spillvatten ledas till Ryaverket i Göteborg. 

Göta älv är både vår viktigaste dricksvattentäkt och mottagare av en stor del av kommunens renade hushållsavlopp (även kallat spillvatten). Ales enda kommunala avloppsreningsverk ligger nära Älvängens centrum. Utöver den lukt som är svår att bygga bort från ett avloppsreningsverk skulle den äldre anläggningen också kräva omfattande ombyggnation för att klara befintliga och framtida utsläppskrav. Kommunen har istället tagit ett beslut om att lägga ned reningsverket och på sikt leda hela kommunens spillvatten till Ryaverket i Göteborg.  

– Att flytta utsläppspunkten från Älvängen till Ryaverket och Rivö fjord i Göta älvs mynning minskar risken för att vårt dricksvatten ska påverkas av spillvattnet, säger Mattias Mossberg, som är verksamhetschef teknik i Ale kommun.

 För att leda avloppsvattnet från Älvängen, Skepplanda och Alvhem behöver Ale kommun bygga en ny överföringsledning till Ryaverket. Den nya ledningen kommer också att förbättra spillvattenkapaciteten i Nol och Nödinge en lång tid framöver. Överföringsledningen kräver omfattande planering och samarbete mellan flera myndigheter, fastighetsägare och andra berörda parter. Det är en stor investering som kommer leda till en långsiktighet och ledningskapacitet kommunen helt enkelt inte har i dag. 

En tydlig trend är att Ale och alla andra kommuner kommer behöva arbeta mer med rening av regnvatten. För även regnvattnet som rinner genom samhället påverkar vårt vatten. Varje droppe regn som hamnar på ett tak eller en gata rinner genom kommunala ledningar och i slutändan ut i Göta älv. På vägen tar vattnet med sig föroreningar från bilar och byggmaterial som behöver skiljas från vattnet innan det når älven.  

– I Ale har vi börjat arbetet med att anlägga dagvattenlösningar på markytan som både har möjlighet att rena vattnet och låta det rinna långsammare genom samhället. Men för att nå en god status i våra vatten krävs fler åtgärder, inte minst i redan bebyggda områden, säger Mattias Mossberg. 

Med gamla ledningar i marken läcker mer regnvatten och grundvatten in i spillvattenledningen. Då räcker ledningarna inte till när regnet faller och därför transporterar mycket regnvatten till avloppsreningsverket i onödan. Mycket inläckage av regnvatten överbelastar spillvattenledningar som blir mer väderkänsliga. Då måste man ibland släppa ut utspätt, orenat spillvatten direkt till vattendragen. 

– Vi har ökat takten för att byta ut gamla ledningar de senaste åren och mängden vatten som läcker in minskar. Men vi behöver investera runt 40 miljoner kronor per år för att förnya det befintliga ledningsnätet för att nå målet att varje ledning ska bytas ut inom 100 år, avslutar Mattias Mossberg.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…