ÄLVÄNGEN. Repslagarmuseet var i akutbehov av renovering. Nu har byggnaden säkrats upp och fått ett ordentligt lyft.
– Nu kan vi vara stolta över byggnaden igen, säger Pontus Fallqvist på repslagarmuseet.
Arbetet påbörjades i maj och nu återstår det bara detaljer från att vara klart.
– Vi har gjort förstärkningsåtgärder i takstolarna. Vi har även bytt tätskiktet på taket utan att byta tegelpannor. Tanken med renovering är att skydda huset och behålla det ursprungliga, gamla, utseendet, berättar projektledaren Zarif Ljubijankic på Ale kommun.
Dessutom har fasaden runt hela byggnaden målats om, i samma originella kulör som användes när huset byggdes. Nya pelare håller upp taket, fönstren har renoverats och portarna målats om.
– Stöttepelarna är nya och är betsade för att se äldre ut så att de passar in i miljön här. Alla blåa dörrar byter kulör och blir gröna. Tanken är att det ska matcha våra gamla gröna maskiner. Carlmarks färger var grön och gul, nu vill vi få tillbaka det litegrann, berättar Pontus Fallqvist på Repslagarmuseet.
Målet med renoveringen har att varit att bevara så mycket som möjligt. I arbetet med taket har ett gediget arbete gjorts för att ha kvar så många av de gamla tegelpannorna som möjligt.
– Vi kan vara stolta över att vi har lyckats behålla majoriteten av teglet. Det är en väldigt liten andel av teglet som inte är återbrukat. Allt tegel har blivit nedplockat, tvättat och kontrollerat. Sedan har vi återanvänt allt som vi kunnat, berättar Zarif Ljubijankic.
– Jag tror att det nästan var ett par tusen tegelpannor, säger Pontus Fallqvist.
Prislappen för renoveringen landade på 6,7 miljoner kronor, där en miljon täcks av bidrag från Länsstyrelsen. Slutbesiktningen äger rum 24 oktober.
– Vi fick hjälp av en firma med rambeskrivningen. De kalkylerade fram ett pris på 9 miljoner kronor inklusive extern projektledning, men vi valde att driva det själva för att hålla nere kostnaderna. Det hela har resulterat i att vi har fått en väldigt bra produkt för 6,7 miljoner kronor. Därtill har vi fått bidrag från Länsstyrelsen på en miljon kronor som delas ut över två år, berättar Zarif.
Hur länge håller byggnaden innan det behövs ett omtag igen?
– Med de insatser som vi har gjort i år räknar vi med att taket kommer att stå i minst 30 år till och att fasaden ska hålla i åtminstone 15 år, säger Zarif som är väldigt glad över att föreningen Bevara Repslagarbanan, som driver museet, är nöjda med resultatet.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att det nu är näst intill klart, framförallt att det har blivit så fint på utsidan, säger föreningens Kenneth Kanebratt och Pontus Fallqvist kan bara hålla med:
– Det är kul att höra att folk i samhället talar gott om oss och om hur fint det har blivit. Nu kan vi vara stolta över byggnaden igen, säger Pontus.
Läs även: Problematiken fortsätter – tjuvarna slog till igen