Gläds åt att jobbet med ett nytt ridhus är igång. Från vänster: Marcus Hallberg, Byggarna i Ale, Magdalena Randver, ridskolechef,
Tony Karlsson, ordförande i Ale-Jennylunds RK, Martin Andersson, samordnare, Fredrik Johansson, projektchef, Johan Broström,
projektledare Liljevalls arkitekter. Bakom spakarna satte sig Sonny Landerberg (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Gläds åt att jobbet med ett nytt ridhus är igång. Från vänster: Marcus Hallberg, Byggarna i Ale, Magdalena Randver, ridskolechef, Tony Karlsson, ordförande i Ale-Jennylunds RK, Martin Andersson, samordnare, Fredrik Johansson, projektchef, Johan Broström, projektledare Liljevalls arkitekter. Bakom spakarna satte sig Sonny Landerberg (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2018/12/ridhuset_v5118.jpg

Ridhusbygget är igång

BOHUS. Efter fler sorger än någon minns var det äntligen dags för ett första spadtag hos Ale-Jennylunds ridklubb. Om 14 månader ska ett nytt ridhus stå färdigt i Bohus.
– Det vore fantastiskt om klubben får fira 50 år med en ny anläggning, säger ordförande Tony Karlsson.

Den befintliga ridanläggningen på Jennylund har 45 år på nacken och redan 2010 var skarpa kalkyler och ritningar framme för en nybyggnation. Politiken hade godkänt en budget om 9 miljoner kronor, men tjänstemännen kom tillbaka med en utredning som angav en helt annan prislapp.

– Det blev tvärstopp. Vi talade redan då om drygt 30 miljoner kronor. Politikerna ville utreda frågan på nytt. Tillsammans med föreningen gjorde vi en förundersökning och tittade på behoven. Vi lyckades banta investeringen till runt 20 miljoner, minns Klas Arvidsson, enhetschef på Ale Fritid.

Frågan hamnade i sirapshinken och först 2014 lyftes den på nytt. Socialdemokraterna drev igenom en utökad investeringsram och upphandlingen kunde starta 2017. Denna kom sedan att följas av felaktigheter och en rad överklaganden. I höst stod det till sist klart att det lokala byggföretaget Byggarna i Ale vunnit upphandlingen.

– Vi var fyra miljoner billigare än bästa konkurrent. Våra killar bor dessutom i kommunen och betalar skatt här. Det finns många positiva bitar, men att bygga i Ale är alltid en utmaning. Du vet aldrig vad som finns i backen, säger Marcus Hallberg, en av delägarna i Byggarna i Ale.

Det är en manege om 25×72 meter med tillhörande klubbhus och cafeteria som ska byggas.

– Det betyder jättemycket för ridsporten i kommunen, men framför allt så gläds vi över att hela anläggningen blir handikappanpassad. Hos oss kommer alla att kunna få sitta upp på en hästrygg, berättar ridskolechef Magdalena Randver och fortsätter:

– Vi får helt andra förutsättningar att driva ridläger och kursverksamhet. När det gäller tävlingsarrangemang får Ale-Jennylund helt andra möjligheter i framtiden.

– En ny manege med läktare kommer sätta oss i en helt annan situation för inomhustävlingar. Likadant kommer klubben att kunna erbjuda företagsevent och konferensmöjligheter, säger Tony Karlsson.

Ale-Jennylund RK bildades 1969 och har idag 440 medlemmar. Flertalet är aktiva. I måndags togs ett symboliskt första spadtag, men projektledningen har redan fått vetskap om vad som väntar närmast.

– En nyligen genomförd markundersökning visar förhöjda halter av bland annat arsenik och kvicksilver. Det kommer att kräva en omfattande sanering, berättar Johan Broströminhyrd projektledare från Liljevalls arkitekter.

Saneringen är beräknad till mellan 4-6 miljoner kronor och är inte politiskt behandlad än.

– Vi hittar en lösning på det. Idag gläds vi åt att ett efterlängtat bygge äntligen är igång. Det här kommer lyfta Jennylundsområdet och Ale som helhet, säger Kultur- fritidsnämndens ordförande Sonny Landerberg (MP).

Mer från allmänt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

Senaste nytt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…