”Risken att smittas finns överallt”

TEXT: Kristoffer Stiller
21 april 2021 kl. 08:48

ALE/LILLA EDET. Förra året smittades 53 personer av den fästingburna sjukdomen TBE i Västra Götaland. Några av fallen kopplas till Ale och Lilla Edet.
– Det har varit sju fall på några år i Ale, berättar Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till Alekuriren.

Av de 53 fallen kunde tre kopplas till Ale och Lilla Edet. Peter Nolskog har tidigare klargjort att Lödöse betraktas som ett riskområde för TBE.

– Det har varit väldigt många fall där de senaste åren. Ale däremot har inte varit så värst drabbat. Det har varit några fall i Nödinge och Alafors – men risken att smittas ute i naturen finns i stort sett överallt, säger han och fortsätter:

– Även i Kungälvs kommun finns det flera riskområden, som exempelvis Kode och Kärna. Ale gränsar därmed till olika ”hotspots”.

Coronapandemin har inneburit att fler väljer att vara ute i naturen och det ökar också risken att fallen ökar, menar Nolskog.

– Vid sex, sju plusgrader börjar fästingarna att vara aktiva och några procent av dem bär på TBE. Så här års har vi fortfarande på oss mycket kläder när vi är ute, men när det blir varmare måste alla vara mer uppmärksamma, säger han.

Han betonar dock att risken är liten att bli svårt sjuk i TBE.

– Alla som smittas blir inte sjuka. Det är ett fåtal som upplever kroniska besvär under en lång tid. En del blir svårt sjuka och det finns dödsfall i stort sett varje år, säger Nolskog.

Är det en överdriven rädsla för TBE?

– Rent numerärt är rädslan överdriven, men det finns som sagt fall där människor blir svårt sjuka under månader eller resten av livet. Det är en jobbig sjukdom för dem som drabbas.

Symptomen brukar komma en till två veckor efter att personen har smittats och det sker oftast i olika steg.

– De svåra fallen får ofta först lättare symptom, blir friska och insjuknar därefter igen efter några dagar. Då får man hög feber och kraftig huvudvärk.

Tror du på en fästingsommar?

– Det finns förutsättningar till det eftersom det har varit en gynnsam vinter för fästingarna. Dock trodde vi att det skulle bli en rekordsommar förra året, men så blev det inte.

Allt fler väljer att påbörja en vaccination mot TBE, men många missar att fullfölja den.

– I nuläget hinner inte vårdcentralerna att vaccinerna mot TBE eftersom de har fullt upp med covid-19. Därför hänger allt just nu på de privata aktörerna, avslutar Nolskog.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se