ALE. I januari, efter jul- och nyårshelgerna, görs flest anmälningar om misshandel i nära relationer. Alla brott polisanmäls emellertid inte och det finns ett stort mörkertal.
– Man ska alltid ska ringa 112 vid akuta händelser, säger kommunpolis Jessica Ask.
Förra året anmäldes 38 700 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2021 begicks brottet av en bekant person i 81 procent av fallen.
– Vi behöver prata om våld i nära relationer i hela samhället, säger Jessica Ask.
Under fjolåret konstaterades 19 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation vid tidpunkten för brottet eller tidigare. Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor där offret och förövaren var eller hade varit i en parrelation uppgick till 15 fall 2021, motsvarande nästan två tredjedelar (63%) av samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor under året.
– Våld, övergrepp och missbruk tar inte paus bara för att julen infinner sig – tvärtom! Just när alla ska vara hemma så har det en tendens att öka. Man har ingen fristad, som skola eller arbete, att gå till under ledigheten. Forskning visar att våldet ökar under dessa helger på grund av stress och ökat alkoholintag, säger Jessica Ask.
Varför ökar antalet anmälningar om misshandel i nära relationer först i januari?
– Kvinnojourens erfarenhet är att många stannar under helgen för barnens skull och söker hjälp först efter helgerna.
Tidigare i år ändrade polisen i region Väst sin rutin för vilka brott som publiceras på dess hemsida (polisen.se). Misstänkta brott som rör särskilt utsatta brottsoffer syns numera bland händelsenotiserna – med fortsatt hänsyn till integriteten hos de berörda.
– Det handlar om grova och integritetskränkande brott som polisen arbetar med i stor utsträckning. Vår ändrade hållning är ett led i det förbättringsarbete som pågår, både när det gäller att utreda fler ärenden med bättre kvalitet och att synliggöra särskilt utsatta brottsoffer, säger regionpolischef Klas Johansson.
Målet med den ändrade hållningen är att synliggöra både brotten och omfattningen av brotten.
– Det är en så stor samhällsfråga att det vore konstigt om vi som organisation inte pratar om de brott som sker i vårt samhälle. Tidigare har vi haft en missriktad omsorg genom att inte synliggöra de här brottsoffren. Nu har vi utrett hur vi ska kunna synliggöra brotten utan att äventyra människors integritet, säger Lars Eckerdal, som ansvarar för regionens arbete med särskilt utsatta brottsoffer.