Så många flyttade till Ale förra året

Så många flyttade till Ale förra året

TEXT: Jonas Andersson
26 mars 2022 kl. 13:00

ALE. Det är färre personer som flyttar från Ale än det är som flyttar till kommunen. Under 2021 flyttade 1 934 personer från kommunen, medan 2 008 personer flyttade in. Det visar ny statistik från SCB som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Flykten från storstäderna fortsätter – utflyttningen från Stockholm, Göteborg och Malmö nådde rekordnivåer under 2021.

– Flykten från de större städerna har accelererat under pandemin medan inflyttningarna ökar i andra delar av landet. Mer flexibla former för hemarbete har fått fler att köpa bostad där det går att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

 Under 2021 var det 1 934 personer som valde att flytta från Ale. Samtidigt var det 2 008 personer som valde att flytta till kommunen. Det visar ny statistik från SCB som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Flyttnettot, alltså skillnaden mellan hur många som flyttade till kommunen och hur många som flyttade därifrån, blev under året plus 74 personer.

– Under lång tid har centralt belägna bostäder i storstäderna varit hetast på marknaden, men i dag värderas även tillgång till ett extra rum och trädgård högt av många bostadsköpare. Det är en trend som kommer att bestå även efter pandemin, säger Marcus Svanberg.

Totalt valde 31 343 personer att lämna Västra Götaland under förra året, medan 29 422 personer flyttade till länet från något annan del av Sverige. Det ger länet ett flyttnetto på minus 1 921 personer.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se